Εύβοια: Μαίνεται για τρίτη μέρα η πύρινη λαίλαπα – Εκκενώνεται η Αγία Άννα και δύο ακόμα οικισμοί – Απουσία εναέριων μέσων

Εύβοια: Μαίνεται για τρίτη μέρα η πύρινη λαίλαπα – Εκκενώνεται η Αγία Άννα και δύο ακόμα οικισμοί – Απουσία εναέριων μέσων

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια οι οποίοι για τρίτη ημέρα βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να κατακαίει τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους και τεράστια στρέμματα παρθένου δάσους. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Αννης.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται σε 30 χλμ. Στο μεταξύ, παρά το γεγονός πως η Εύβοια καίγεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα, σήμερα – Πέμπτη -, κηρύσσεται η σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 3 Αυγούστου στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη που προέκυψε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Δείτε επίσης: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… τώρα η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων στην Εύβοια

Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι αρχές ζήτησαν και την εκκένωση του χωριού Κεχριές. Ανατριχιαστικό είναι το βίντεο στο οποίο ακούγονται οι καμπάνες της εκκλησίας να χτυπάνε προειδοποιώντας τους πολίτες για τον κίνδυνο.

 

Οι οργισμένοι κάτοικοι κάνουν και σήμερα εκκλήσεις στην Πολιτεία για εναέρια μέσα ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε τους έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να δυσκολεύονται να σηκωθούν για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού καθώς οι καπνοί είναι πυκνοί και υπάρχει περιορισμένη ορατότητα. 

Τα ξημερώματα ακόμα δύο χωριά εκκενώθηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβετικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Τα κρίσιμα αυτή τη στιγμή μέτωπα είναι τέσσερα, σε Ροβιές, Σκεπαστή, Δρυμώνα και Μαρούλι. Η φωτιά που έφτασε στις Ροβιές έχει κάνει στάχτη σπίτια σύμφωνα με το evima.gr με την καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή να είναι ανυπολόγιστη. Επίσης, οι φλόγες πέρασαν πάνω από τη μονή του Οσίου Δαυίδ χωρίς να έχουν προκαλέσει ωστόσο ζημιές στο μοναστήρι και καίει προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο, το τρίτο μέτωπο είναι βόρεια του χωριού των Κουρκουλών και ένα ακόμα κοντά στο χωριό Δάφνη το οποίο κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Περίπου 36.000 στρέμματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στάχτη.

Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, που θα βαδίσουμε μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος. Ωστόσο, ήδη οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας και όλους όσοι αυτές τις 30 πρώτες ώρες μάχονται για τη φωτιά, καταθέτοντας όχι μόνο τον επαγγελματισμό τους, αλλά και την ψυχή τους».

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έφταναν χθες από την περιοχή της πυρκαγιάς ήταν συγκλονιστικές και αποτύπωναν το μέγεθος της πυρκαγιάς

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ghetto Magazine (@ghettomag_)

Στα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Οι φλόγες κάλυψαν ακόμη και τον δρόμο από τη Λίμνη προς τις Ροβιές, με συνέπεια η Αστυνομία να διακόψει κάθε κυκλοφορία. Οι πυροσβέστες κυνήγησαν κυριολεκτικά τις φλόγες μέσα στις αυλές των σπιτιών, προσπαθώντας να σώσουν τα σπίτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην φλεγόμενη έκταση.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter