Πυρκαγιές: Πάνω από 400.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε 3 μέρες

Πυρκαγιές: Πάνω από 400.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε 3 μέρες

Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη τις τελευταίες τρεις μέρες στη χώρα μας όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση που υπογράφουν οι Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος και Γ. Κύρος μέχρι στιγμής τα καμένα στρέμματα έχουν ως εξής:

– 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο

– 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη

– 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία

– 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο

– 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

Όπως επισημαίνεται τα δεδομένα αυτά αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση και θα αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.

«Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023 έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών. Από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές. Από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Αλεξανδρούπολη: Το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς στο σύστημα πληροφόρησης της ΕΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter