Πυρκαγιές: «Βροχή» τα μηνύματα 112 σε Εβρο και Ροδόπη – Κραυγή αγωνίας για το Δάσος Δαδιάς

Πυρκαγιές: «Βροχή» τα μηνύματα 112 σε Εβρο και Ροδόπη – Κραυγή αγωνίας για το Δάσος Δαδιάς

«Βροχή» πέφτουν και σήμερα τα μηνύματα του 112 σε περιοχές της Θράκης όπου οι φωτιές κατακαίνε δάση και αγροτικές εκτάσεις για μία ακόμα ημέρα, ενδεικτικό ότι ο κρατικός μηχανισμός δείχνει αδύναμος επιτέλους να υποτάξει τις φλόγες και να σβήσει τα πύρινα μέτωπα στην περιοχ΄λη

Μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έλαβαν μήνυμα οι κάτοικοι της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη να απομακρυνθούν προς τις Σάπες.

Λίγο νωρίτερα ανάλογο μήνυμα είχαν δεχθεί και οι κάτοικοι της Ατάρνης και της Πλάκας στην Αλεξανδρούπολη να απομακρυνθούν προς την πρωτεύουσα του Εβρου.

Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους της περιοχής Αρνα Ροδόπης που κατευθύνονται προς την Κομοτηνή.

Κραυγή αγωνίας για το Δάσος της Δαδιάς

Κραυγή αγωνίας απηύθυνε το απόγευμα του Σαββάτου και το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκπυ Δαδιάς-Λευκίμης, για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο της φωτιάς του δάσους Δαδιάς.

Όπως επισημάνθηκε μετά την συνεδρίαση, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, σε κάποιες αντιπυρικές ζώνες οι φλόγες ξεφεύγουν και αν μετά την ακατοίκητη Κοτρωνιά η φωτιά κατευθυνθεί προς Γιαννούλη και άλλες περιοχές του Σουφλίου η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Αυτή την στιγμή μπορεί τα χωριά της Δαδιάς και της Λευκίμης να μην κινδυνεύουν, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν ελεγχθούν γρήγορα τα μέτωπα. Κυρίως στην πλευρά της Λευκίμης υπάρχον αναζωπυρώσεις στα καμμένα.

“Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, με ενίσχυση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, που κάνπυν ότι μπορούν αλλά χρειάζονται περισσότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Γιατί από Δευτέρα αλλάζουν και οι καιρικές συνθήκες και τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα. Από την αρχή υποτιμήθηκε η φωτιά της Δαδιάς, τώρα που στην Αλεξανδρούπολη η πίεση μειώθηκε, θα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση στην Δαδιά” ανέφερε στην συνεδρίαση ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος που προήδρευσε σε αυτήν. Παρόντες ήταν επίσης ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Έβρου Σπύρος Κούτρας, οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Τάσος Δημοσχάκης, οι Ταξίαρχοι της 5οης και της 7ης Ταξιαρχίας, ο Υποδιοικητής της 12ης Μεραρχίας ο Προϊστάμενος Δασών Έβρου κ.Ανθόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για άμεση και ακόμα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καταστάσεων, ζητήθηκε να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και η Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου, κάτι που έγινε άμεσα σήμερα με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου, ενώ οι άλλες 8 Κοινότητες που επηρεάζονται από την φωτιά έχουν κηρυχθεί από τον περασμένο Ιούλιο έως τον Ιανουάριο του 2024 και ισχύουν όσα αναφέρονται στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter