Πυροσβέστες κινδυνεύουν με 20 έτη κάθειρξης γιατί παρομοίασαν τον Μαδούρο με… γάιδαρο (Video)

Πυροσβέστες κινδυνεύουν με 20 έτη κάθειρξης γιατί παρομοίασαν τον Μαδούρο με… γάιδαρο (Video)

Με ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών απειλούνται δύο πυροσβέστες οι οποίοι κατηγορούνται για “υποκίνηση μίσους” επειδή χλεύασαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, γυρίζοντας ένα βίντεο στο οποίο ένας… γάιδαρος επιθεωρεί τον πυροσβεστικό σταθμό τους.

Δικαστήριο διέταξε σήμερα την προφυλάκιση του Ρικάρντο Πριέτο, 41 ετών και του Κάρλος Βαρόν, 45 ετών. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη στην πόλη Μερίδα της δυτικής Βενεζουέλας, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάντο Σερμένιο, ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Foro Penal (“Νομικό Φόρουμ”).

Οι δύο πυροσβέστες είχαν αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο, με πρωταγωνιστή έναν γάιδαρο, που παρωδεί τις επίσημες επιθεωρήσεις του προέδρου της χώρας στις δημόσιες υπηρεσίες.

“Δεχόμαστε την επίσκεψη του προέδρου Μαδούρο” και “πρόεδρε Μαδούρο, περάστε από εδώ, παρακαλώ”, ακούγεται να λέει ένας από αυτούς ενώ ο άλλος τραβάει τον γάιδαρο από το σχοινί και τον “ξεναγεί” στους χώρους του πυροσβεστικού σταθμού.

https://www.youtube.com/watch?v=bm3bW0X2Lkg

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα, το κατηγορητήριο βασίζεται στον Νόμο κατά του Μίσους που υιοθετήθηκε το 2017 από τη Συντακτική Συνέλευση. Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τότε ότι ο νόμος αυτός δεν ήταν παρά ένα όργανο για την “ποινικοποίηση της διαφωνίας”.

“Μια ποινή κάθειρξης για να τιμωρήσεις την ελευθερία της έκφρασης είναι δυσανάλογη και αχρείαστη, είναι αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” τόνισε από την πλευρά της η μκο “Espace public”.

Η Foro Penal εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 240 “πολιτικοί κρατούμενοι” στη Βενεζουέλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter