Πυροσβεστική «ιδιωτικής χρήσης» στη βίλα Λύκου

Πυροσβεστική «ιδιωτικής χρήσης»  στη βίλα Λύκου
Το πολυτελές σπίτι της οικογένειας Λύκου με γήπεδο μπάσκετ αλλά και πισίνα βρίσκεται σε ένα τεράστιο οικόπεδο στην περιοχή Ριμπάρι, η οποία απειλήθηκε από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στην Πλάκα Κερατέας

Ενώ οι φλόγες κατέτρωγαν δασική έκταση και περιουσίες, καταγγέλλεται ότι η επιχειρηματική οικογένεια και πρώην εργοδότρια του Κυριάκου ήταν επί ώρες «επιτελικά» προστατευμένη.

Την ώρα που την περασµένη ∆ευτέρα το µέτωπο της µεγάλης φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην Κερατέα κατευθυνόταν επικίνδυνα προς τον εθνικό δρυµό Σουνίου σε µια κατάφυτη έκταση, όχηµα της πυροσβεστικής φυλούσε τη βίλα της οικογένειας Λύκου. Αυτό κατήγγειλαν στο Documento κάτοικοι της Κερατέας, οι οποίοι µάλιστα προς επιβεβαίωση των ισχυρισµών τους απέστειλαν και φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται πυροσβεστικό όχηµα να βρίσκεται τις κρίσιµες ώρες για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας µέσα στη βίλα της οικογένειας Λύκου στην περιοχή Ριµπάρι.

Πρόκειται για την οικογένεια στην οποία ανήκει η εταιρεία Inform Λύκος, στο διοικητικό συµβούλιο της οποίας συµµετείχε στο παρελθόν ο σηµερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με λίγα λόγια, η οικογένεια Λύκου, που κατά τις καταγγελίες και τα φωτογραφικά ντοκουµέντα είχε στη διάθεσή της πυροσβεστικό όχηµα µέσα στον χώρο της πολυτελέστατης βίλας της, είχε επαγγελµατική σχέση µε τον σηµερινό πρωθυπουργό και υπήρξε εργοδότριά του.
Η επίµαχη φωτογραφία φέρεται να έχει τραβηχτεί στις 16.13 µετά το µεσηµέρι της ∆ευτέρας, όταν το µέτωπο της πυρκαγιάς δεν βρισκόταν στο Ριµπάρι και το βάρος της πυρόσβεσης είχε πέσει µερικά χιλιόµετρα πιο µακριά. Σύµφωνα µε τις καταγγελίες, το όχηµα φέρεται να έµεινε στη βίλα µέχρι αργά το απόγευµα.

Η φωτογραφία που έστειλαν κάτοικοι της Κερατέας προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους ότι κατά τις κρίσιμες ώρες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην κεντρική είσοδο της βίλας ήταν παρκαρισμένο ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο παρέμεινε σύμφωνα με τις καταγγελίες από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα

Επιλεκτική προστασία στη βίλα;

∆ευτέρα 16 Αυγούστου, Κερατέα. Στην περιοχή έχει σηµάνει συναγερµός. Από τις 11 το πρωί πυρκαγιά κατακαίει την περιοχή. Επίγειες και εναέριες δυνάµεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο σηµείο µαζί µε κατοίκους και εθελοντές. Οι στιγµές είναι κρίσιµες. Η φωτιά έχει ξεκινήσει από τη θέση Γέφυρα Αδάµ στην Πλάκα της Κερατέας, πιθανότατα από κάδους απορριµµάτων. Γρήγορα εξαπλώνεται στην περιοχή Ριµπάρι της Κερατέας. Οι φλόγες καταπίνουν τη βλάστηση που υπάρχει στην πλαγιά και απειλούν τα σπίτια που βρίσκονται εκεί. Μια εγκαταλειµµένη οικία τυλίγεται στις φλόγες. Η φωτιά προκαλεί ζηµιές και σε παρακείµενο σπίτι, ενώ µπαίνει και στο οικόπεδο της βίλας η οποία ανήκει στην οικογένεια Λύκου. Πρόκειται για πολυτελές σπίτι, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, µε τεράστια έκταση, γήπεδο µπάσκετ αλλά και πισίνα. Η πυρκαγιά σβήνεται προτού προλάβει να επεκταθεί και στο υπόλοιπο µέρος του οικοπέδου ώστε να απειλήσει το οίκηµα. Συνεχίζει όµως την καταστροφική της πορεία. Από το Ριµπάρι προχωρά µε τη βοήθεια του ανέµου προς την περιοχή ∆ηµολάκι. Η ανησυχία όλων είναι να µη φτάσει στον εθνικό δρυµό Σουνίου. Γύρω στις 14.00, σύµφωνα µε µαρτυρίες κατοίκων, το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει στην περιοχή ∆ηµολάκι προς Εσπερίνα – Αγιο Κωνσταντίνο, όπου υπάρχει δασική έκταση.

Ωστόσο, σύµφωνα µε καταγγελίες κατοίκων της περιοχής στο Documento, την ώρα που το µέτωπο της πυρκαγιάς έχει φύγει από την περιοχή Ριµπάρι ένα όχηµα της πυροσβεστικής εµφανίζεται να βρίσκεται µέσα στη βίλα της οικογένειας Λύκου. Το όχηµα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που στάλθηκε στο Documento, βρίσκεται στην κεντρική είσοδο της βίλας. Η φωτογραφία φέρεται να έχει τραβηχτεί στις 16.13 µετά το µεσηµέρι. Τότε το βάρος της πυρόσβεσης είχε πέσει από πολύ νωρίτερα σε άλλο σηµείο της περιοχής. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις ίδιες καταγγελίες το όχηµα παρέµεινε εκεί µέχρι αργά το απόγευµα. Στο σπίτι δηλαδή της οικογένειας στην εταιρεία της οποίας εργαζόταν κατά το παρελθόν ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Στο ίδιο σηµείο είχαν επιχειρήσει και δύο ελικόπτερα της πυροσβεστικής, σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές. Οπως µάλιστα λένε οι κάτοικοι, ώρες µετά, συγκεκριµένα γύρω στις 19.00 µε 19.30, τα ελικόπτερα πραγµατοποίησαν ρίψεις νερού ξανά στο ίδιο σηµείο. Είναι άγνωστο εάν υπήρξε παρέµβαση σε ανώτατο επίπεδο προκειµένου να παραµείνει, όπως επιµένουν οι κάτοικοι, το πυροσβεστικό όχηµα στην πολυτελή κατοικία της οικογένειας Λύκου και ενώ η πυρκαγιά κατέκαιγε άλλο σηµείο της περιοχής κάνοντας στάχτη περιουσίες. Σε κάθε περίπτωση η πυροσβεστική θα πρέπει να δώσει απαντήσεις καθώς, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, όσο εξελισσόταν η φωτιά µακριά από το Ριµπάρι στην περιοχή βρίσκονταν δύο πυροσβεστικά οχήµατα. Το ένα στη Γέφυρα Αδάµ και το άλλο στο σπίτι της οικογένειας Λύκου.

Η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε παρακείμενο σπίτι, ενώ μπήκε και στο οικόπεδο της βίλας

Καµία απάντηση από  την οικογένεια Λύκου

Το Documento επικοινώνησε µε την εταιρεία Inform Λύκος και ζήτησε να µιλήσει µε κάποιο µέλος της οικογένειας Λύκου προκειµένου να του θέσει ερωτήµατα για τις συγκεκριµένες καταγγελίες κατοίκων της Κερατέας. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό και συνοµιλήσαµε µε εκπρόσωπο της εταιρείας, στον οποίο και θέσαµε αρχικά προφορικά και στη συνέχεια γραπτώς τα σχετικά ερωτήµατα. Για το θέµα ενηµερώθηκε η οικογένεια Λύκου. Ωστόσο µέχρι και την Παρασκευή 20 Αυγούστου δεν λάβαµε καµία επίσηµη τοποθέτηση σχετικά µε τον λόγο παρουσίας και παραµονής του πυροσβεστικού οχήµατος στην έπαυλη Λύκου, παρά την επικοινωνία µας επανειληµµένως και την ενηµέρωση για τις σοβαρές καταγγελίες που υπήρχαν σχετικά µε φύλαξη του σπιτιού της οικογένειας Λύκου από όχηµα της πυροσβεστικής.

Η σταδιοδροµία Μητσοτάκη στην Inform Λύκος

Οσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Κερατέας αποκτούν ιδιαίτερη σηµασία καθώς µεταξύ της οικογένειας Λύκου και του σηµερινού πρωθυπουργού υπήρξε κατά το παρελθόν στενή επιχειρηµατική σχέση. Ηταν αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου στην Εθνική Επιχειρηµατικών Συµµετοχών του οµίλου της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα η τοποθέτησή του φέρεται να είχε γίνει µε «εντολή του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σηµίτη στον τότε διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά, που ήταν επιστήθιος φίλος και στενός συνεργάτης του». Εκ της θέσεώς του ο Κυρ. Μητσοτάκης ασκούσε εµµέσως εξουσία και στη Fintrust, καθώς και η NBG Greek Fund ήταν µέτοχος της Fintrust.

Την ίδια περίοδο, σχεδόν παράλληλα µε την επαγγελµατική σταδιοδροµία του στην Εθνική Επιχειρηµατικών Συµµετοχών, συµµετείχε στην Inform Π. Λύκος ΑΕ Βιοµηχανία Παραγωγής, Επεξεργασίας και Ανάπτυξης Συστηµάτων Εντυπης Πληροφορικής. Οπως προκύπτει από το ΦΕΚ (αρ. φ. 9316/11 Οκτωβρίου 2000), ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν µεταξύ των µελών του ∆Σ της συγκεκριµένης εταιρείας, µαζί µε άλλα οκτώ άτοµα. Στο ∆Σ της εν λόγω εταιρείας ο Κυρ. Μητσοτάκης εµφανίζεται επίσης να συµµετέχει και αργότερα, τον Ιανουάριο του 2002, όπως προκύπτει από σχετικό ΦΕΚ (690 / 29 Ιανουαρίου 2002).

Τον Απρίλιο του 2002 η Inform Π. Λύκος προχώρησε στην εξαγορά του 51% της Fintrust AE. Είναι η εταιρεία στην οποία µέτοχος ήταν το fund της Εθνικής Τράπεζας το οποίο διαχειριζόταν η Εθνική Επιχειρηµατικών Συµµετοχών στην οποία προΐστατο ο Κυρ. Μητσοτάκης. ∆ύο µήνες µετά η Inform Π. Λύκος απέκτησε ακόµη 16.429 µετοχές της Fintrust AE, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατείχε στο 61%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter