Πύρρειος νίκη για τη Φώφη στο συνέδριο

Πύρρειος νίκη για τη Φώφη στο συνέδριο

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να σταματήσει την εσωτερική αναταραχή στο συνέδριο

Με αντεπίθεση σε οργανωτικό επίπεδο, σε όλη την ιεραρχική πυραμίδα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα επιχειρεί η Χαριλάου Τρικούπη να βγει από το τέλμα της εσωστρέφειας. Η εσωκομματική αναταραχή που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των διαφωνούντων στο 11ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό το γνωρίζει καλά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία αναδείχθηκε κραταιά από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι αλώβητη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί μιλούν για πύρρειο νίκη απέναντι στους αμφισβητίες της πολιτικής ρότας της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι την κατηγορούν για έλλειψη αυτόφωτου πολιτικού αφηγήματος για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς και για θέσεις που αγγίζουν αυτές της φιλελεύθερης (και ενίοτε νεοφιλελεύθερης) Δεξιάς.

Προς οργανωτική αναδιάταξη

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ με θέμα την οικονομία είναι η πρώτη κίνηση μετά το συνέδριο που καταδεικνύει ότι η ηγεσία, πλέον, θέλει να χτίσει για το ΚΙΝΑΛ πολιτικό προφίλ δυνάμει κυβερνητικού σχηματισμού. Είναι το πρώτο βήμα σε ένα μπαράζ πρωτοβουλιών, σε μια πορεία διασαφήνισης του πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος του χώρου που θέλει να εκπροσωπεί. Τον Μάρτιο του 2020 έχει προγραμματιστεί η συνδιάσκεψη του Κινήματος αλλά λίγο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, θα έχει προχωρήσει σε εκλογικές διαδικασίες στις τοπικές οργανώσεις, τις νομαρχιακές αλλά και σε επίπεδο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Παράλληλα, ήδη έχει δοθεί εντολή σε όλες τις οργανώσεις να ξεχυθούν στελέχη για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης νέων μελών. Η καμπάνια για την απόκτηση κάρτας μέλους τίθεται σε προτεραιότητα και προπαγανδίζεται με ποικίλους τρόπους, πέρα από τον γενικό στόχο της οικονομικής αυτοτέλειας του ΚΙΝΑΛ και των οργανώσεών του. Προβάλλονται οι… προνομιούχοι του ενός ευρώ τον μήνα. Με ενεργή συνδρομή στο Κίνημα Αλλαγής (12 ευρώ τον χρόνο) όσοι ενδιαφέρονται αποκτούν μια σειρά από αποκλειστικά προνόμια: δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές διαδικασίες, δικαίωμα υποψηφιότητας για τα κομματικά όργανα κ.λπ.

Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης περιόδου για το Κίνημα Αλλαγής είναι να αφήνει ιδεολογικό και πολιτικό αποτύπωμα που να μην το κάνουν να μοιάζει με ουρά της ΝΔ ή… ορκισμένο ιδεολογικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναζήτηση ταυτότητας θα είναι επίπονη διαδικασία στην προσπάθεια να διεκδικήσει ηγεμονική θέση στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού, κατά τους όρους που χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης στην πολιτική διακήρυξη την οποία υπέγραψε και υπερψηφίστηκε στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αναζητά τη μεγάλη πολιτική δεξαμενή του κέντρου για τη «δημοκρατική προοδευτική παράταξη» που να χωρά σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους, κεντρώους δημοκράτες, πολιτικά φιλελεύθερους… Και επιδιώκει να βρει με κάθε τρόπο τον προγραμματικό λόγο ο οποίος να διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις, με συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Στόχος είναι μεταξύ άλλων να πάψει να είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, χώρος λεηλασίας στελεχών, ιδεών και προγραμμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνούντες

Δεν θα κλείσουν το στόμα τους πάντως οι διαφωνούντες, ανεξάρτητα πώς θα μεταφράσει τις παρεμβάσεις τους η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Δεν μας απασχολεί τι λέει ο Γερουλάνος» απαντούν στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, εκπέμποντας ένα μήνυμα… ανυπαρξίας για το πρόσωπο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, όταν λίγες ημέρες μετά το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Documento ρωτούσε για τις επιπτώσεις της σκληρής κριτικής του. Θυμίζουν ότι ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Αθηναίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν είναι καν μέλος του ΚΙΝΑΛ. Ομως είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ… Το οργανωτικό μπέρδεμα μέχρι την πλήρη ενιαιοποίηση ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ καλά κρατεί. Πάντως, με τις νέες καταστατικές αλλαγές έγινε εν πρώτοις η αντιστοίχιση στα κομματικά όργανα. Παράλληλα, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να γίνουν και μέλη του Κινήματος Αλλαγής και αντιστρόφως.

Πάντως, παρά τις διαρροές αλλά και δηλώσεις στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που ακολουθούν τη γραμμή της πλειοψηφίας ότι ο Π. Γερουλάνος στραβοκοιτά προς ίδρυση νέου κόμματος ή προς ένταξη σε άλλο σχηματισμό (κόμμα Νίκου Κοτζιά), ο ίδιος το αρνείται κατηγορηματικά. Τα περί διαγραφών Γερουλάνου τα αφήνουν προσώρας στην άκρη. Πάντως ο Γερουλάνος εμφανίζεται ικανοποιημένος που τα είπε έξω από τα δόντια, προβάλλει τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μέσα στο 2020 με εκλεγμένους συνέδρους, ενώ αρχίζει… πορεία προς τον λαό. Όπως δήλωσε στις 27 Νοεμβρίου 2019 «ο χρόνος τελειώνει. Η μάχη για την ψυχή της κεντροαριστεράς είναι πλέον μεταξύ του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την πορεία δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Αν θέλουμε να εκφράσουμε κάτι διαφορετικό, πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά […]».

Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει τη διακριτή παρουσία του, με διαφωνίες χωρίς κραυγές, γνωρίζοντας ότι τον ακολουθεί ένα μεγάλο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό το γνωρίζει και η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επιδιώκει μια ήπια συμπόρευση μαζί του, με θεσμική αντιπαράθεση μέχρι το… ηγετικό ξεκαθάρισμα. Ο Ν. Ανδρουλάκης αυτοπροβάλλεται ως θεσμικός εσωκομματικός αντίπαλος της Φ. Γεννηματά, επιμένοντας να διαμορφώνει προφίλ «συνεκτικής παρουσίας» εν αναμονή εξελίξεων. Παράλληλα, ενισχύει με προγραμματικές θέσεις την πολιτική του πλατφόρμα. Η Γεννηματά έχει θέσει ως πεδίο διεκδίκησης της ηγεσίας για όλους το 2021, στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και ενδεχομένως να σημάνει νωρίτερα η πιο μεγάλη ώρα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter