Qatargate: Ολοκληρώθηκε η απολογία της Εύας Καϊλή – Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Qatargate: Ολοκληρώθηκε η απολογία της Εύας Καϊλή – Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την απόφαση για το εάν θα παραταθεί ή όχι η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, εις βάρος της οποίας διενεργείται έρευνα για διαφθορά για το Qatargate, καθώς ολοκληρώθηκε η απολογία της. Τώρα, οι βελγικές αρχές κρίνουν εάν θα προφυλακιστεί για τη φερόμενη εμπλοκή της στο Qatargate ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους έως ότου οριστεί δικάσιμος. Η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Η έκπτωτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και των Ευρωσοσιαλιστών αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών κατηγοριών για εμπλοκή στις ενέργειες του Κατάρ να επηρεάσει υπέρ του ψηφοφορίες μέσω δωροδοκιών.

Η Εύα Καϊλή κρατείται στις φυλακές Χάρεν και την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει και λάβει αναβολή για την εκδίκαση της υπόθεσής της, την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από το Βέλγιο και την Ιταλία που θέλουν να έχει παραδεχθεί ότι γνώριζε για τη δράση του Παντσέρι.

Δείτε επίσης: Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία της – Η υπερασπιστική γραμμή και ο ρόλος του Τζόρτζι

Η ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες ξεκίνησε στις 09:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας) και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο σύντροφος της Εύας Καϊλή- και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Ζήτησαν να «παγώσουν» δύο τραπεζικοί λογαριασμοί του Παντσέρι

Η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τους Ιταλούς δικαστικούς να «παγώσουν» δυο τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, της Σίλβια Παντσέρι, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς είναι πιθανό να κατατέθηκαν χρήματα που καταβλήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποιά ιταλική εισαγγελία πρόκειται να αναλάβει την όλη πρωτοβουλία, αλλά πιθανόν να είναι δικαστικοί της Λομβαρδίας, που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο. Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία διεξάγονται ήδη έρευνες σε επτά «ύποπτους» λογαριασμούς του Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.

Τι αναμένεται να υποστηρίξει η υπεράσπιση Καϊλή

Οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης της Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος πραγματοποίησαν συνάντηση με την Ελληνίδα πολιτικό το απόγευμα της Πέμπτης στις φυλακές Χάρεν, προκειμένου να «χαραχθεί» η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει στην απολογία της Πέμπτης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για την Καϊλή, εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης. Η πλευρά Καϊλή αναμένεται να εκφράσει την αθωότητά της, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα από ΜΜΕ του εξωτερικού, η έκπτωτη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πιθανότατα θα επιρρίψει ευθύνες στον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε ισχυρά επιχειρήματα. Σίγουρα είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό. Είναι πάρα πολύ προβληματισμένη. Αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος γιατί το έχουμε συμφωνήσει, δεν θα κριθεί αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να κρατηθεί προσωρινά. Όταν έχεις ένα παιδί ορφανό ουσιαστικά είσαι περισσότερο δυστυχισμένος. Η Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής ούτε μπορεί να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Με καθαρά νομικά κριτήρια έχω αισιοδοξία», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο «παράγοντας» Τζόρτζι για το σκάνδαλο Qatargate

«Κλειδί» για το «ξετύλιγμα» της υπόθεσης που έχει συνταράξει το Ευρωκοινοβούλιο, θα αποτελέσουν οι καταθέσεις του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή. Βελγικά και ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο ίδιος φέρεται να έχει αποκαλύψει ότι η σύντροφός του γνώριζε για τα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι τους στις Βρυξέλλες, με τον Τζόρτζι να επισημαίνει ότι η Καϊλή δεν ήταν μέρος του δικτύου.

Παράλληλα, ο Τζόρτζι φέρεται να έχει αναφέρει στις αρχές τον τρόπο με τον οποίον στήθηκε το δίκτυο αλληλεπίδρασης με το Κατάρ, μέσω Αλγερίας, αλλά και για τις ενέργειες υπέρ της Μαυριτανίας, οι οποίες απέφεραν ένα επίσης διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στον ίδιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter