Qatargate: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή – Το σκεπτικό της απόφασης

Qatargate: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή – Το σκεπτικό της απόφασης

Τη συνέχιση της προφυλάκισής της Εύας Καϊλή αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών για την υπόθεση του Qatargate.

Οι συνήγοροι της, έλαβαν το περιβόητο email το οποίο επιβεβαιώνει ότι θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον για ένα μήνα στις φυλακές του Χάρεν, καθώς στο Βέλγιο και στις Βόρειες χώρες το νομικό καθεστώς προβλέπει ότι η προφυλάκιση επανεξετάζεται κάθε μήνα.

Το σκεπτικό της απόφασης των βελγικών αρχών είναι ότι η κυριά Καϊλή είναι ύποπτη να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία της έρευνας. Η εν λόγω απόφαση θα κριθεί εκ νέου στις 22 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Qatargate: Η Καϊλή «έδωσε» πολλά «βαριά ονόματα» αποκαλύπτει ιταλική ιστοσελίδα

Η απόφαση

«Θέμα: Απόφαση προδικαστικού συμβουλίου σε περίπτωση διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία σε φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα πρόσωπο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου Παράδειγμα στις Βρυξέλλες.

Με διάταξή του σήμερα το πρωί το προεδρικό τμήμα παρέτεινε την προφυλάκιση του Ε.Κ. με ένα μήνα.

Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του κατηγορητηρίου Τμήμα του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου»

Διαβάστε επίσης: Politico: «Οικογενειακή υπόθεση – Πώς οι αδερφές Καϊλή έμπλεξαν το lobbying με την πολιτική»

Δημητρακόπουλος: «Δεν θα κάνουμε έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση»

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega έκανε γνωστό πως δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση της Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο αρμόδιος εισαγγελέας φέρεται να έχει λάβει ήδη την απόφασή του, ενώ υποστήριξε ότι ο Βέλγος εισαγγελέας «δέχεται πιέσεις από τον Τύπο και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ».

«Για ένα μήνα ακόμη θα παραμείνει η προσωρινή της κράτηση. Βέβαια οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα, προδίκαζαν το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος και πρόσθεσε «έγινε πρόταση από εμάς να διατάξει το δικαστήριο τον κατ’ οίκον περιορισμό, όπου σε αυτή την περίπτωση η κα Καϊλή δεν θα είχε καμία ηλεκτρονική συσκευή, ένα σταθερό τηλέφωνο, το οποίο να παρακολουθείται από την αστυνομία».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, έγινε πρόταση από τους συνηγόρους της κ. Καϊλή για κατ’ οίκον περιορισμό της, ωστόσο, όπως υποστήριξε ο δικηγόρος, ο εισαγγελέας έκανε «παράλογες προτάσεις», λέγοντας πως υπάρχει κίνδυνος να έρθουν από το Κατάρ κατάσκοποι και να την απαγάγουν.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, υποστήριξε πως ο ίδιος δεν βλέπει «νομική τεκμηρίωση», λέγοντας πως δεν υπάρχει «πραγματικό περιστατικό» ότι η κ. Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή ότι μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση.

Αδικήματα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή αντιμετωπίζει αδικήματα όπως ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Το πρωί της Πέμπτης η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, απολογήθηκε για περίπου δύο ώρες, υποστηρίζοντας την αθωότητά της και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας στο πλαίσιο του σκανδάλου QatarGate. Οι συνήγοροί της ζήτησαν να βγει από την φυλακή με «βραχιολάκι», όμως δεν κατάφεραν να πείσουν τους δικαστές.

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο σύντροφος της Εύας Καϊλή- και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Δεσμεύτηκε το οικόπεδο – φιλέτο στην Πάρο

Στο «μικροσκόπιο» έχουν τεθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι μετά το «τσουνάμι» αποκαλύψεων για το πολύκροτο σκάνδαλο Qatargate. Μάλιστα, σε αυτό το μήκος κύματος, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος δέσμευσε, αφού πρώτα «ξεσκόνισε», το περιβόητο οικόπεδο των Καϊλή – Τζιόρτζι στην Πάρο.

Στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται και στην Ελλάδα, ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης, εξετάζει τη διάπραξη του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα).

Μάλιστα, σε περίπτωση που η περίπτωση αυτή δεν εμπεριέχεται στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι βελγικές Αρχές, τότε, αν υπάρξουν οι κατάλληλες ενδείξεις, θα ασκηθεί ποινική δίωξη στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Δεσμεύτηκε το οικόπεδο – φιλέτο στην Πάρο – Τι διερευνούν οι Αρχές (Video)

Το περίφημο οικόπεδο

Όπως έχει ήδη γράψει το Documento, πρόκειται για ένα οικόπεδο-φιλέτο στην Πάρο που αγόρασε το καλοκαίρι του 2021 η Εύα Καϊλή μαζί με τον σύντροφό της για περίπου 300.000 ευρώ.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η ΕΡΤ, το κτήμα βρίσκεται σε απόσταση 600 μέτρων από τη θάλασσα, σε μία περιοχή με οικίες και καταλύματα υψηλών προδιαγραφών.

Διαβάστε επίσης: Qatargate: Ολοκληρώθηκε η απολογία της Εύας Καϊλή – Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση

Εύα Καϊλή: Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία της – Η υπερασπιστική γραμμή και ο ρόλος του Τζόρτζι

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter