Ράβε ξήλωνε το προσχέδιο του προϋπολογισμού λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή

Ράβε ξήλωνε το προσχέδιο του προϋπολογισμού λίγο πριν κατατεθεί στη Βουλή

«Βρείτε 800 εκατ. ευρώ για να κλείσει η τρύπα του προϋπολογισμού 2020, έχουν παραγγείλει οι θεσμοί στο υπουργείο Οικονομικών, τέσσερις μόλις μέρες πριν από την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το θέμα αναμένεται να βάλει μετ’ επιτάσεως και ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί κατά τις συναντήσεις του σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και η απάντηση και των δύο θα είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι τα μέτρα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καμία επίπτωση στη μεταμνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

Τι ζητούν οι θεσμοί

Οι θεσμοί ζητούν ρεαλιστικότερη αποτίμηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Χαρακτηριστικά, ενώ η ελληνική πλευρά τοποθετεί το κόστος του μέτρου από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από το 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 250 – 260 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το ύψος των φοροελαφρύνσεων για το 2020, οι θεσμοί έχουν διαφορετική γνώμη και σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενδεχομένως να υπερβαίνουν ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις διαρροές από τους θεσμούς, οι μειώσεις φόρων ξεκινούν από τα 177 ευρώ για έναν άγαμο με εισόδημα έως 10.000 ευρώ και φτάνουν τα 640 ευρώ για έναν φορολογούμενο με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ιδιαίτερα γενναιόδωρες αυτές τις εκπτώσεις για μία χώρα, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

Επιπρόσθετα, οι θεσμοί αμφισβητούν ακόμα και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τα κέρδη των επιχειρήσεων του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2020. Το θέμα είναι εάν τελικά τα 1,2 δισ. ευρώ των μειώσεων στους φόρους θα καταστεί εφικτό να «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό του 2020, ή η κυβέρνηση υποχρεωθεί να κάνει «εκπτώσεις» στις εξαγγελίες της.

Τέλος, με τα δεδομένα που επικρατούν στις αγορές, όπου προεξοφλείται ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο πρώτος προϋπολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στοχεύει σε ανάπτυξη 3% τον επόμενο χρόνο και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4,2% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Στις 15 Οκτωβρίου η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter