ΡΑΕ: Σενάριο ακόμα και για ρεύμα με… δελτίο εάν διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου

ΡΑΕ: Σενάριο ακόμα και για ρεύμα με… δελτίο εάν διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου

Σενάρια που προκαλούν τρόμο, ακόμα και για ρεύμα με δελτίο, έχει συμπεριλάβει η ΡΑΕ στο «Σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα, που κατάρτισε και απέστειλε προς διαβούλευση στην Κομισιόν και τα γειτονικά κράτη – μέλη. Το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

*Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.

*Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.

*Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη

*Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.

*Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

*Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

*Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.

*Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

*Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.

*Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

*Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)

*Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου.

*Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σχέδιο της ΡΑΕ περιλαμβάνει τις δράσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή που σχετίζονται (εκτός από τη διακοπή του φυσικού αερίου) με βλάβες, φυσικούς κινδύνους, πανδημίες, κυβερνοεπιθέσεις κ.α.

Διακοπές ρεύματος

Την ίδια ώρα, εάν όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο κυλιόμενων περικοπών φορτίου σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»:

  • Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ ο ΑΔΜΗΕ θα δίνει εντολές σε διακόπτες μέσης τάσης ενώ για περιοχές εντός της Αττικής τα φορτία που θα αποκοπούν είναι ομαδοποιημένα ανάπεριοχές.
  • Στο μεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει ιεράρχηση των φορτίων που θα περικοπούν και μεριμνά για τη μη διάκριση μεταξύ των καταναλωτών, καθορίζει κατάλογο καταναλωτών με προτεραιότητα τροφοδότησης και καταναλωτών που δεν υπόκεινται σε διακοπή ρεύματος, όπως είναι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, τράπεζες, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, υποδομές μεταφορών
  • Τέλος, σε περίπτωση που διακοπή ρεύματος προβλέπεται ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια, εφαρμόζεται διαδικασία κυκλικής διακοπής ρεύματος. Εάν υπάρχει δυνατότητα ο ΔΕΔΔΗΕ δημοσιοποιεί πρόγραμμα διακοπών ηλεκτροδότησης ανά περιοχή.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter