Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον

Αντίστροφη μέτρηση για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς όπως έγινε γνωστό από το BBC και το Sky News, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από ώρα σε ώρα.

Οι πληροφορίες που μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο BBC και ο πολιτικός αναλυτής Κρις Μέισον, αναφέρουν ότι Τζόνσον φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας άμεσα το «τιμόνι» των Συντηρητικών.

Αντίθετα, άλλα βρετανικά Μέσα, όπως το Sky News κάνουν λόγο για άμεση παραίτηση από τον πρωθυπουργικό θώκο και παραμονή στην ηγεσία των Τόρις έως ότου προκύψει αντικαταστάτης, μέσω εσωκομματικών διαδικασιών.

Η κατάσταση αναμένεται να διαλευκανθεί από ώρα σε ώρα, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Τζόνσον, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έβλεπε τον κλοιό να στενεύει και τη «βιωσιμότητα» του κυβερνητικού σχήματος να μειώνεται, καθώς μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί 54 υπουργοί και στελέχη.

Σύμφωνα με το BBC, το κλίμα για τον Τζόνσον έγινε ιδιαίτερα «βαρύ» το πρωί της Πέμπτης, με τον βρετανό πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει ρεκόρ παραιτήσεων. Σήμερα, έφτασε στη Ντάουνινγκ Στριτ η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού για τις υποθέσεις της Βορείου Ιρλανδίας, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο».

Το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστή και η παραίτηση της Κάρολαιν Τζόνσον, που αποτελούσε μέχρι σήμερα το Νο2 στο κόμμα των Συντηρητικών. Η Τζόνσον όπως και δεκάδες άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στον πρωθυπουργό για άμεση παραίτηση, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στον 58χρονο πολιτικό.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι είχε καλέσει τον Τζόνσον να παραιτηθεί μέσω ανοιχτής επιστολής, ενώ λίγο αργότερα η υπουργός Παιδείας, Μισέλ Ντόνελαν, ανέφερε ότι «παρακάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την παραίτησή του», σύμφωνα πάντα με το BBC.

Στάρμερ: «Πολύ θετικά νέα»

Τα νέα της επικείμενης παραίτησης Τζόνσον ήχησαν εξαιρετικά στις τάξεις των Εργατικών, με τον Κιρ Στάρμερ, πρόεδρο της αντιπολίτευσης να χαιρετίζει την εν λόγω απόφαση, σημειώνοντας ότι έπρεπε να είχε λάβει χώρα αρκετό καιρό πριν.

«Οι Συντηρητικοί έχουν προκαλέσει χάος με τις πολιτικές τους στο θέμα της ακρίβειας και σίγουρα δεν μπορούν να νομίζουν ότι είναι αυτοί που θα λύσουν το κυρίαρχο αυτό ζήτημα. Βρίσκονται στην εξουσία επί 12 έτη. Η ζημιά που προκάλεσαν είναι ολοφάνερη», τόνισε ο Στάρμερ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter