Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Ο Σάντσεθ υπογράφει συμφωνία με τους Βάσκους εθνικιστές και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Ο Σάντσεθ υπογράφει συμφωνία με τους Βάσκους εθνικιστές και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού

Την υποστήριξη του εξέφρασε το ισπανικό εθνικιστικό βασκικό κόμμα Junts την Πέμπτη (09/11) στο υπηρεσιακό σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος θέλει να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, γεγονός, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους αντιπάλους του.

Σημειώνεται, ότι μετά τις εκλογές στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2023 κανένα από τα μεγάλα κόμματα της Ισπανίας δεν εξασφάλισε κυβερνητική πλειοψηφία, παρά το ότι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα PP κέρδισε τις περισσότερες ψήφους. Μάλιστα τέλη Οκτωβρίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας PSOE και το αριστερό κόμμα Sumar συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη των επτά βουλευτών του Junts, οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν να προτείνουν έναν νέο νόμο, που θα χορηγεί ολική αμνηστία σε όλους όσους συμμετείχαν στο αποτυχημένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

Το νομοσχέδιο αμνηστίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί με την υποστήριξη των αριστερών συμμάχων του Σάντσεθ, καθώς και των Βάσκων και των Καταλανών αυτονομιστικών κομμάτων, θα μπορούσε να ωφελήσει έως και 1.500 άτομα που καταδικάστηκαν —ή δικάζονται επί του παρόντος— για τη συμμετοχή τους σε διαφορετικές αυτονομιστικές ενέργειες, μερικές, από τις οποίες έλαβαν χώρα χρόνια πριν ή μετά την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Αν και κανείς δεν έχει δει ακόμη το τελικό κείμενο αυτού του νομοσχεδίου – το οποίο πρόκειται να υποβληθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα – το περιεχόμενό του προκαλεί ήδη ένταση τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν επανειλημμένα τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη απαιτώντας από τον Σάντσεθ να μην προχωρήσει στη συμφωνία αμνηστίας. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κάλεσε για περαιτέρω διαδηλώσεις σε κάθε μεγάλη πόλη της Ισπανίας αυτή την Κυριακή (12/11).

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, το νομοσχέδιο τράβηξε την προσοχή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος την Τετάρτη (08/11) έστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ισπανίας δηλώνοντας, ότι η είδηση της αμνηστίας είχε εγείρει «σοβαρές ανησυχίες». Ο επίτροπος συνέχισε ζητώντας λεπτομέρειες «όσον αφορά το υλικό και το χρονικό πεδίο εφαρμογής αυτού του προβλεπόμενου νόμου».

Απαντώντας σε μια σύντομη επιστολή στον Ρέιντερς, ο υπουργός Προεδρίας της Ισπανίας Φέλιξ Μπολάνος επεσήμανε, ότι η ισπανική κυβέρνηση εκτελεί επί του παρόντος καθήκοντα υπηρεσιακής κατάστασης και επομένως δεν μπορεί να προτείνει νόμους.

«Οποιοδήποτε νομοσχέδιο μπορεί να εγγραφεί στο Κογκρέσο των Βουλευτών [το ισπανικό κοινοβούλιο] θα προέλθει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και όχι από το συμβούλιο των υπουργών», έγραψε ο Μπολάνος.

Η συμφωνία της Πέμπτης (09/11) σφυρηλατήθηκε μετά από εβδομάδες τεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ, των συμμάχων του στον αριστερό συνασπισμό Sumar και του προέδρου των Junts, Κάρλες Πουτζντεμόν , ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο από το 2017.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter