Ραγδαίες εξελίξεις στο ΜέΡΑ25 – Προς διαγραφή η Σοφία Σακοράφα

Ραγδαίες εξελίξεις στο ΜέΡΑ25 – Προς διαγραφή η Σοφία Σακοράφα

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο ΜέΡΑ25 , που  προμηνύουν ευρύτερες ανακατατάξεις, σε συνδυασμό με την αποτίμηση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος και την αποτυχία του κόμματος να μπει στη Βουλή.

Προς την έξοδο από ΜέΡΑ25 οδηγείται η πρώην βουλευτής του κόμματος Σοφία Σακοράφα, η οποία το τελευταίο διάστημα με τις επιλογές της  ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και άλλα στελέχη.

Τη διαγραφή της  ζητούν με επιστολή τους προς την επιτροπή δεοντολογίας και τήρησης καταστατικού του κόμματος  ο Γιάννης Βαρουφάκης,  ο πρώην βουλευτής   Κλέων Γρηγοριάδης και η συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής Λίτσα Αλεξάκη. Η αντιπαράθεση σοβούσε κατά την προεκλογική περίοδο, από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν η Σοφία Σακοράφα ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ βράβευσε το δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο , κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος κλειστού πρωταθλήματος στίβου.

Είχε προκληθεί σάλος τότε και υπήρξαν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις για την επιλογή Σακοράφα, η οποία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνοντας ότι ήταν θεσμική η κίνησή της και ότι η  αναγνώριση της στήριξης ενός Δήμου στην προσπάθεια του ελληνικού στίβου, δεν αμβλύνει την αντίθεσή της με τον τρόπο που μπορεί να πολιτεύεται ακόμα και κάποιος που θεσμικά βραβεύεται ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Δήμου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης την κάλυψε τότε. Ομως, η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η πρόεδρος του ΣΕΓΑ΅Σοφία Σακοράφα παρέστη στις 4 Ιουνίου 2023  στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και παρακολούθησε τους αγώνες μήκους στο Piraeus Street Long Jump ( διέπρεψε ο Μίλτος Τέντογλου) δίπλα στο δήμαρχο Πειραιά   Γιάννη Μωράλη και τον επιχειρηματία και πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Μάλιστα η φωτογραφία  με τη θερμή χειραψία Μαρινάκη-Σακοράφα που έκανε το γύρο της φωτοειδησεογραφίας αποτέλεσε στοιχείο που προκάλεσε αντιδράσεις στο ΜέΡΑ25 αλλά λόγω της εν εξελίξει εκλογικής μάχης το ηγετικό επιτελείο του κόμματος δεν “σήκωσε” το θέμα για να μην πληγεί επικοινωνιακά η εκλογική προσπάθεια.

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές αναμετρήσεις ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και καιρό  υπήρχαν γκρίνιες ενώ δεν έλειπαν διαρροές για πολιτικά “σύννεφα” στη συγκατοίκηση της Σοφίας Σακοράφα με στελέχη του κομματικού μηχανισμού του ΜέΡΑ25 (μέχρι και για αποχώρηση είχε ακουστεί), αλλά η εκλογική της κάθοδος  ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 , τα σκέπασε.

Η άσχημη εκλογική επίδοση του Μέρα25 -Συμμαχία για τη Ρήξη μεγάλωσε τις αποστάσεις.

Το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουλίου 2023 , λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δημοσιοποιήθηκε το αίτημα των Γιάννη Βαρουφάκη,  Κλέωνα Γρηγοριάδη και Λίτσας Αλεξάκη προς την επιτροπή δεοντολογίας για τη διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα , κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι έπληξε την εικόνα του κόμματος με τη στάση της , την ώρα που οι ολιγάρχες , σύμφωνα με τα στελέχη του ΜέΡΑ25, βάλλουν κατά του κόμματος και στις εκλογές Μαΐου-Ιουνίου το απέκλεισαν από την τηλεοπτική εκλογική προβολή του . Μένει να φανεί πάντως αν θα υπάρξουν ευρύτερες εξελίξεις, και με άλλες διαγραφές ή αποχωρήσεις , που να συνδέονται με τις ευθύνες για την εκλογική ήττα του ΜέΡΑ25 που το οδήγησε να μείνει εκτός βουλής.  Πάντως, η προσπάθεια κομματικής ανασυγκρότησης και πολιτικού επαναπροσανατολισμού έχει ήδη ξεκινήσει.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής (9.7.2023), εγκρίθηκε η πρόταση Βαρουφάκη για διεύρυνση του κορυφαίου οργάνου με 11 προσωπικότητες που έδωσαν την εκλογική μάχη (το καταστατικό του ΜέΡΑ25  δίνει στο Γραμματέα τη δυνατότητα  να διευρύνει έως και κατά 15 μέλη την Κεντρική Επιτροπή).

Ετσι, στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 προστέθηκαν ως νέα μέλη  οι Νένα Βενετσάνου, Ηρώ Διώτη, Μάριος Διονέλλης, Νίκος Θεοχαράκης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Δημήτρης Κανελλής, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Πάολα Ρεβενιώτη, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Φαίη Τζανετουλάκου

Η επιστολή   που εστάλη στην επιτροπή δεοντολογίας για διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα έχει τίτλο « Μηδενική Ανοχή στην Ολιγαρχία & την Διαπλοκή» και είναι η εξής:

«ΠΡΟΣ την Επιτροπή Δεοντολογίας & Τήρησης Καταστατικού του ΜέΡΑ25

Κυριακή 9η Ιουλίου 2023

Αγαπητές και αγαπητοί συνοδοιπόροι,

Σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή ενέταξε νέες δυνάμεις στις τάξεις του κόμματος και δρομολόγησε την ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25 ώστε να συνεχίσουμε κι εκτός Βουλής, ακούραστα και ανιδιοτελώς, τον αγώνα εναντίον της ολιγαρχίας. Όμως, ιδιαίτερα σε αυτή τη νέα, δύσκολη φάση του ΜεΡΑ25, νιώθουμε την ανάγκη να προστατεύσουμε αυτό τον ανιδιοτελή αγώνα «για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα» αποβάλλοντας μια σκιά που πέφτει βαριά στην ψυχή μας. Αναφερόμαστε, με λύπη, στη Σοφία Σακοράφα – την οποία τόσο πιστέψαμε και τόσο στηρίξαμε.

Τον περασμένο Φλεβάρη, η Σοφία έπληξε όλους μας βραβεύοντας τον Αχιλλέα Μπέο – τον ακροδεξιό, μισογύνη παράγοντα της νύχτας και κόκκινο πανί για όλα τα κινήματα της περιοχής. Γνωρίζουμε καλά την στενοχώρια των μελών μας όταν η Σοφία αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους προοδευτικούς ανθρώπους του Βόλου. Θυμόμαστε πως ο Γραμματέας αναγκάστηκε να «το πάρει πάνω του» ζητώντας ο ίδιος συγγνώμη  λέγοντας: «…δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 από τον λαό του Βόλου και τα κινήματα που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του κ. Μπέου…»

Ήταν άδικο να επωμιστεί το ΜέΡΑ25, μέσω του Γραμματέα του, άλλο ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε. Αλλά πλησίαζαν οι εκλογές, και θεωρώντας σίγουρο ότι η Σοφία Σακοράφα (ιδίως μετά την γενναιόδωρη και άκρως συντροφική παρέμβαση του Γραμματέα) δεν θα επαναλάμβανε το ατόπημα, σιωπάσαμε. Κάναμε λάθος! Στις αρχές Ιουνίου, νέα φωτογραφία-κόλαφος είδε το φως της δημοσιότητας με την Σοφία σε εγκάρδια χειραψία με τον… Βαγγέλη Μαρινάκη – τον ολιγάρχη που κατονομάζαμε, με προσωπικό κίνδυνο, στη Βουλή.

Σε μια προεκλογική περίοδο που τα ΜΜΕ του κ. Μαρινάκη είχαν ρητή άνωθεν εντολή να μας αποκλείουν (όπως καταγγέλλαμε επισήμως), η εγκάρδια συνεύρεση Σακοράφα-Μαρινάκη ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής. Όπως έγραψε μετά το επεισόδιο με τον Α. Μπέο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς, εξηγώντας γιατί δεν στήριξε το ΜέΡΑ25: «Αν δεν μπορούμε να κάνουμε ρήξη ούτε καν στον ΣΕΓΑΣ θα κάνουμε ρήξη με την ολιγαρχία και το σύστημα που διαφεντεύει τον πλανήτη;»

Αυτή τη φορά, δεν θα επαναλάβουμε το λάθος να σωπάσουμε: Σας καταθέτουμε την άποψη πως, όσο παραμένει – μετά από τέτοιες συμπεριφορές – η Σοφία Σακοράφα στο ΜέΡΑ25, πλήττεται άδικα αλλά σκληρά η αξιοπιστία του ως πραγματικά ανιδιοτελές κόμμα. Θεωρούμε, και το καταθέτουμε εδώ με θλίψη αλλά και οργή, πως η Επιτροπή Δεοντολογίας πρέπει να επιληφθεί άμεσα διαγράφοντας τη Σοφία Σακοράφα ώστε να προστατευτεί το κόμμα μας, ιδίως στη σημερινή κρίσιμη φάση ανασυγκρότησης η οποία θα πετύχει με την ανιδιοτελή και ακούραστη συμβολή όλων μας.

Με φιλικούς και συνοδοιπορικούς χαιρετισμούς,
Γιάνης Βαρουφάκης
Κλέων Γρηγοριάδης
Λίτσα Αλεξάκη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter