Ραγκούσης για την τροπολογία φίμωσης του Τύπου: «Έρχεστε σαν τους κλέφτες και νομοθετείτε δήθεν για το “Μακελειό”»

Ραγκούσης για την τροπολογία φίμωσης του Τύπου: «Έρχεστε σαν τους κλέφτες και νομοθετείτε δήθεν για το “Μακελειό”»

Τη νυχτερινή τροπολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου που προβλέπει συνταγματικά αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις για το πλαίσιο λειτουργίας του Τύπου στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Ραγκούσης, με τον Μάκη Βορίδη να αδυνατεί να απαντήσει γιατί οι ίδιες προβλέψεις δεν θεσπίζονται για κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοσελίδες.

Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Δημήτρης Οικονόμου θα έρθει στην Ολομέλεια για να υποστηρίξει την επίμαχη τροπολογία, αφού τον ρόλο αυτόν φάνηκε αρχικά να αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης.

«Πρόκειται για καταπολέμηση της διαφθοράς ή φίμωσης του Τύπου;» ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών, προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι δεν επιδιώκει τη φίμωση του Τύπου, πρέπει να αποδείξει ότι διεξήχθη διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

«Διάλογο με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) κάνατε; Κάνατε διάλογο με τις Ενώσεις των δημοσιογράφων; Καταθέσατε την τροπολογία σε κοινωνική διαβούλευση;», ήταν τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που απηύθυνε ο κ. Ραγκούσης στον κ. Βορίδη χωρίς να παίρνει απάντηση.

Πρόσθεσε δε πως με πρόφαση μία «ρυπαροφυλλάδα» η κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα την τροπολογία για να προχωρήσει σε μία οριζόντια ρύθμιση για τον Τύπο. «Η συγκεκριμένη ρυπαροφυλλάδα, το ¨Μακελειό¨, εκπέμπει τους ρύπους της και μέσω του διαδικτύου» επισήμανε για να θέσει το εξής ερώτημα: «Πού είναι η προστασία της κοινωνίας απέναντι στο κάθε ¨Μακελειό¨ από μία τροπολογία που στοχοποιεί όλον τον Τύπο χωρίς να εντάσσει τα sites, τα ραδιόφωνα και τα κανάλια;».

Κουβέντα για την ταμπακιέρα

Μπροστά στα ευθεία ερωτήματα, ο υπουργός Εσωτερικών προτίμησε να προβεί σε λεκτικές ντρίπλες αντί να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον λόγο που εξαιρούνται από τη ρύθμιση τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικού σταθμοί, όπως επίσης οι ιστοσελίδες.

«Τώρα αλήθεια, ανέχεστε και μου λέτε ότι είναι και πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας ότι αξιώνουμε να έχουν οι εφημερίδες πρόσωπο που να το βλέπουμε και να το ξέρουμε; Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε και ισχυρίστηκε:

«Διότι όταν θα υπάρχει το επόμενο χυδαιογράφημα εναντίον σας, θα έχετε τη δυνατότητα να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη κι αν αυτή κρίνει ότι πράγματι προσβληθήκατε και σας επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση για την αποζημίωση για την ηθική σας βλάβη, να υπάρχει κάποιος για να πάρετε τα χρήματα της αποζημίωσης. Και όχι ο αλλοδαπός υπερήλικος, ανύπαρκτος, προκειμένου ποτέ εσείς να μην ικανοποιηθείτε. Και η συγκεκριμένη εφημερίδα και όποια εφημερίδα να συνεχίσει να ρυπαρογραφεί…».

«Έρχεστε σαν τους κλέφτες»

Μετά τις μισές απαντήσεις, ο κ. Ραγκούσης πήρε εκ νέου τον λόγο, τονίζοντας: «Ως συνήθως κ. Βορίδη, δεν είπατε όλη την αλήθεια. Γιατί η τροπολογία δεν αφορά μόνο τον ορισμό υπευθύνου, αλλά αφορά και το σκέλος που διαφοροποιεί το δίκαιο των Ανωνύμων Εταιριών μόνο για τις εταιρίες Τύπου».

Επ΄ αυτού, συμπλήρωσε πως ο υπουργός δεν απάντησε για την εξαίρεση των λοιπών Μέσων από τις συγκεκριμένες προβλέψεις, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν το «Μακελειό» σταματήσει να τυπώνει τους «ρύπους», τους οποίους θα αναρτά στο διαδίκτυο.

«Θέλουμε να νομοθετείτε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διάλογο. Και όχι να έρχεστε νύχτα εδώ σαν τους κλέφτες και να νομοθετείτε δήθεν για το ¨Μακελειό¨» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την ομιλία του Γ. Ραγκούση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter