Ραγκούσης σε Σταϊκούρα – Πλακιωτάκη για το σκάνδαλο Cosco: Θέμα χρόνου η ποινική διερεύνηση ευθυνών (Έγγραφο)

Ραγκούσης σε Σταϊκούρα – Πλακιωτάκη για το σκάνδαλο Cosco: Θέμα χρόνου η ποινική διερεύνηση ευθυνών (Έγγραφο)

«Εάν προχωρήσετε σε αυτή τη σύμβαση δεν θα μπορέσει κανείς να εμποδίσει κανέναν να σας εκθέσει σε βαρύτατη ποινική διερεύνηση ευθυνών που απορρέουν από αυτό το οποίο πάτε να διαπράξετε» προειδοποίησε τους υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών για τη σκανδαλώδη τροποποίηση της σύμβασης με τη Cosco ο Γιάννης ΡαγκούσηςΜάλιστα, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο φως στοιχεία με τα οποία καταρρίπτονται οι ψευδείς ισχυρισμοί των δύο υπουργών, οι οποίοι απροκάλυπτα πριμοδοτούν τον κινεζικό κολοσσό.

Δείτε επίσης: Cosco: Σύμβαση αποικίας στο λιμάνι του Πειραιά

Κατά την πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την τροποποίηση της σύμβασης με τη Cosco, η οποία δεν παρέδωσε υποχρεωτικά επενδυτικά έργα ύψους 295 εκατ. ευρώ, ο κ. Ραγκούσης τόνισε πως οι Γιάννης Πλακιωτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας απαλλάσσουν τη Cosco από τις ευθύνες της και -κυρίως- από τις ποινικές ρήτρες που προβλέπονται στη σύμβαση του 2016 στην περίπτωση παραβίασης συμβατικών όρων.

Δείτε επίσης: Καραμπινάτη απιστία με θύμα το λιμάνι του Πειραιά και όχι μόνο…

Επ΄ αυτού, κατέθεσε στην Επιτροπή εκθέσεις του ανεξάρτητου Μηχανικού με τις οποίες αποσαφηνίζεται ότι καμία ευθύνη δεν έχει το Δημόσιο για τα «παγωμένα» επενδυτικά έργα. «Ο ανεξάρτητος μηχανικός σε ανύποπτο χρόνο ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης, μα όλο το βάρος της ευθύνης, στον ΟΛΠ – COSCO για την μη υλοποίησή τους, για τη μη πρόοδό τους» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Προσέξτε, εάν ισχύει αυτό που λέει ο ανεξάρτητος μηχανικός, τα ποινικά αδικήματα πολλαπλασιάζονται. Γιατί δεν είναι μόνο ότι απαλλάσσεται η Cosco από την ευθύνη με έναν τρόπο παραπειστικό, ψευδή, αναληθή, είναι γιατί έτσι απαλλάσσεται η Cosco και από την υποχρέωση καταβολής ποινικών ρητρών, που για να μην παραβιάσει ο κ. Πλακιωτάκης το καθήκον του, για να μην ο κ. Σταϊκούρας διαπράξει απιστία κατά του δημοσίου συμφέροντος, θα έπρεπε να τις έχουν επιβάλλει αν πήγαιναν, όχι με βάση αυτά που λέμε εμείς, αλλά με βάση αυτά που λέει ο ανεξάρτητος μηχανικός».

Χαρακτήρισε την τροποποίηση της σύμβασης «έγκλημα για τις κοινωνίες του Πειραιά, για την πραγματική οικονομία του λιμανιού, για την ναυπηγοεπισκευή», προειδοποιώντας για την ποινική διερεύνηση ευθυνών που θα εκκινήσει εξαιτίας της ψήφισης της νέας σύμβασης. Εντύπωση προκάλεσε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «αποσπασματικές εκτιμήσεις» τις εκθέσεις των ανεξάρτητων μηχανικών, οι οποίες αποτελούν ακράδαντο επιχείρημα υπέρ του Δημοσίου, ενώ προσπάθησε να αποφύγει την κριτική, λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά διευθετούνται από τη Δικαιοσύνη τη στιγμή που ο ίδιος από κοινού με τον ΥΠΟΙΚ έχουν αποφανθεί για τη μη υπαιτιότητα της Cosco.

Συγκεκριμένα, ο διάλογος είχε ως εξής:

Πλακιωτάκης: Ο κ. Ραγκούσης και ο ΣΥΡΙΖΑ απόψε, κύριε πρόεδρε, δίκασε, λαμβάνοντας υπόψη αποσπασματικά τις εκθέσεις του ανεξάρτητου μηχανικού ότι για όλα φταίει η COSCO, δηλαδή ο ΟΛΠ. Η αρμοδιότητα του ποιος φταίει, κύριε Ραγκούση, δεν την έχετε εσείς. Άλλο η βεβαίωση -προσέξτε- άλλο ο καταλογισμός…

ΡαγκούσηςΠοιος την έχει κ. υπουργέ;

Πλακιωτάκης: Θα σας εξηγήσω. Η αρμοδιότητά του ποιος φταίει ή είναι υπόχρεος, ανήκει στο διαιτητικό δικαστήριο.

Ραγκούσης: Μπα; Τότε γιατί στο νομοσχέδιο που έχετε φέρει λέτε ότι την υπαιτιότητα δεν την έχει ο ΟΛΠ και πήγατε και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και είπατε δεν έχει υπαιτιότητα ο ΟΛΠ; Πώς εσείς έχετε δικάσει…

Οι εκθέσεις του ανεξάρτητου μηχανικού:

 

Μυστικά & Documento

10/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter