Ράικου αποδομεί Ράικου στην Προανακριτική για τη Novartis

Ράικου αποδομεί Ράικου στην Προανακριτική για τη Novartis

Διάτρητο αποδείχτηκε το αφήγημα της Ελένης Ράικου περί κατασκευής καταθέσεων και μαρτύρων από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς η ίδια παραδέχτηκε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν σκαναριστεί και κριθεί αξιόπιστοι από το FBI. Η εισαγγελέας Εφετών δεν μπόρεσε να αποδείξει και πώς γίνεται ο πρώην αν. υπουργός να της ζητούσε να διαβιβάσει άρον – άρον τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis στη Βουλή και ταυτοχρόνως να απαιτεί την κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων κατά πολιτικών προσώπων. Εκτός του ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να γίνονται και τα δύο παράλληλα, είναι κοινά αποδεκτό πως το συγκεκριμένο διάστημα δεν υπήρχαν καταθέσεις εναντίον των αναφερόμενων στη δικογραφία πολιτικών προσώπων.

Ηχηρές αντιφάσεις ήρθαν στην επιφάνεια κατά την τελευταία κατάθεση της πρώην προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς στην Προανακριτική Επιτροπή και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

Η πρώτη ανακολουθία της Ελ. Ράιικου έγκειται στην αδυναμία αποδείξεως της καταγγελίας της περί κατασκευής των μαρτύρων από τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης. Μετά από τις σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μάρτυρας παραδέχτηκε ότι τον Αύγουστο του 2016 οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ταξιδέψει για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκειμένου να καταθέσουν στις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες δεν εξέφρασαν ενστάσεις ως προς την αξιοπιστία τους.

Ακολουθεί ο φερόμενος διάλογος ανάμεσα στον Γ. Ραγκούση και την Ελ. Ράικου κατά τον οποίο η μάρτυρας δεν μπορεί να εξηγήσει πώς το FBI την… πάτησε από τους κατασκευασμένους μάρτυρες του Παπαγγελόπουλο:

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εσείς αυτούς που εδώ έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είπατε προηγουμένως ότι δεν τους γνωρίζετε.

ΡΑΪΚΟΥ: Όχι.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Επίσης, προηγουμένως είπατε ότι κάποιοι απ’ αυτούς είναι κοινοί. Ότι ίσως ένας είναι διαφορετικός σάς έλεγε ο κ. Λάππας.

ΡΑΪΚΟΥ: Έτσι κατάλαβα από το έγγραφο που μου διάβασε.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία.

ΜΠΟΥΓΑΣ: Το λέει η κ. Τουλουπάκη.

ΡΑΪΚΟΥ: Το λέει η Τουλουπάκη, ναι.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Ράικου από την ώρα που οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Ελλάδα, είναι κάποιοι απ’ αυτούς κοινοί με τους μάρτυρες που είχαν καταθέσει πριν από το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες…

ΡΑΪΚΟΥ: Το 2016, Αύγουστο.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το 2016, Αύγουστο…

ΡΑΪΚΟΥ: Έτσι μου είχαν πει οι Αμερικανοί.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Συνεπάγεται ότι η αξιοπιστία τους είχε κριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κανένας Παπαγγελόπουλος δεν μπορούσε να τους έχει στήσει για να καταθέσουν εκεί. Και αφού αυτοί, λοιπόν, οι αξιόπιστοι μάρτυρες έχουν καταθέσει και στην Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να είναι σκευωρία την οποία έστησε ο Παπαγγελόπουλος, με μάρτυρες των οποίων η αξιοπιστία έχει διαπιστωθεί ερήμην του από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανύποπτο χρόνο;

ΡΑΪΚΟΥ: {…} Δεν ξέρουμε τι έχουν πει στις αμερικάνικες Αρχές. Δεν ξέρουμε ότι έχουν καταθέσει τα ίδια πραγματικά περιστατικά. {…} Αφήστε να έλθουν οι καταθέσεις από εκεί και να αξιολογηθούν…

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: {…} Εδώ, η κ. Ράικου ισχυρίστηκε κατ’ επανάληψη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Τουλουπάκη, τη συνεργασία και τη συνέργεια της, έχουν στήσει τους μάρτυρες στην Ελλάδα. Και η κ. Ράικου πριν από λίγο παραδέχτηκε ότι κάποιοι από τους εδώ μάρτυρες, ήταν μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016, ερήμην του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη. {…} Άρα, ο ισχυρισμός ότι υπάρχει σκευωρία, βασισμένη σε κατασκευασμένους μάρτυρες, πριν από λίγο κατέρρευσε, αποδομήθηκε, από την ίδια την κ. Ράικου. {…} Πού τα στηρίζετε λοιπόν όλα αυτά που λέτε, κυρία Ράικου; Πουθενά. Πουθενά, αφού δεν ξέρετε τι έχουν πει στην Αμερική.

«Κατασκευαστής» ή «μαστροχαλαστής» ο Παπαγγελόπουλος;

Εν συνεχεία, η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς δεν μπορούσε να τεκμηριώσει το πώς μπορούσε ο πρώην αν. υπουργός να της ζητούσε ταυτόχρονα την κατασκευή στοιχείων αλλά και τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ακόμα κι αν παραβλέψει κάποιος την κοινή παραδοχή τον Φεβρουάριο του 2017 είναι κοινά αποδεκτό ότι δεν υπήρχαν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων.

Ακολουθεί το φερόμενο απόσπασμα από την εξέταση της μάρτυρος από τον Γ. Ραγκούση:

ΡΑΪΚΟΥ: Τα έχω πει επακριβώς. Είπα ότι τον Φεβρουάριο με πήρε και μου είπε τι γίνεται με την υπόθεση και αν υπάρχουν στοιχεία. Τον Μάρτιο έγινε αυτό.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Προσέξτε. Μέχρι και τον Νοέμβριο, το φθινόπωρο να πω του 2017 όλοι πια γνωρίζουμε ότι όνομα πολιτικού δεν είχε υπάρξει. Δεν υπήρξε ένας μάρτυρας μέχρι εκείνη την περίοδο που να έχει πει το τάδε όνομα πολιτικού. Ο κ. Παπαγγελόπουλος πώς είναι δυνατόν να σας ζητάει εσάς αν ξέρει τα στοιχειώδη της νομικής επιστήμης να στείλετε ένα φάκελο στη Βουλή, που για να τον στείλετε πρέπει να έχετε έναν κάποιον Ραγκούση που θα σας έχει καταγγείλει έναν κάποιο Παπαδόπουλο; Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ο Παπαγγελόπουλος, που αυτό το γνωρίζει, ότι αν έχετε όνομα, όπως λέγατε σωστά, τότε θα το στέλνατε μόνη σας -αργούσατε;- να σας πίεζε για να το στείλετε; Αλλά ξέρουμε ότι όνομα δεν υπήρχε.

ΡΑΪΚΟΥ: Τα εξήγησα, κύριε Ραγκούση.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μπορείτε να εξηγήσετε τότε και κάτι ακόμη; Γιατί να σας πιέζει αφόρητα ο κ. Παπαγγελόπουλος να στείλετε έναν φάκελο στη Βουλή, όταν δεν υπήρχε όνομα πολιτικού να έχει αναμειχθεί;

ΡΑΪΚΟΥ: Ήταν απόφαση εκ μέρους του. Είπα για κατασκευή στοιχείων. Τα είπα όλα αυτά …

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν έχετε απαντήσει μόνο με αυτό που είπατε τώρα. Έχετε απαντήσει λέγοντας ότι σας είπε τον Φλεβάρη να στείλετε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή και να αφήσετε τη Βουλή για τα περαιτέρω. Δεν έχετε πει ότι σας ζήτησε να κατασκευάσετε στοιχεία.

ΡΑΪΚΟΥ: Τον Μάρτιο.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τον Μάρτιο. Είπατε, λοιπόν, κυρία Ράικου ότι τον Μάρτιο σας ζήτησε να στείλετε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή. Και δεν υπάρχει όνομα πολιτικού. Πώς σας ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος να στείλετε έναν φάκελο, ενώ δεν υπήρχε όνομα πολιτικού;

ΡΑΪΚΟΥ: Τα απάντησα όλα αυτά. Τα έχω απαντήσει.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το απαντήσατε αυτό; Αυτό, όχι, δεν το απαντήσατε, κυρία Ράικου.

ΡΑΪΚΟΥ: Τα έχω απαντήσει.

ΜΠΟΥΓΑΣ: Έχει απαντήσει.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εδώ δεν θα υποτιμά τη νοημοσύνη μας η κυρία Ράικου. Αν της έλεγε και την πίεζε να κατασκευάσει στοιχεία, δεν θα της έλεγε την ίδια ώρα «στείλε τον φάκελο στη Βουλή». Αφού της έλεγε «στείλε τον φάκελο στη Βουλή», σημαίνει ότι για τον Παπαγγελόπουλο τον Μάρτιο υπήρχαν στοιχεία. Και στοιχεία πράγματι δεν υπήρχαν. Και το ξέρει και εκείνος και εμείς και όλοι και η κυρία Ράικου ότι αυτά εμφανίστηκαν από το φθινόπωρο. Άρα, δεν έχει πει αλήθεια η κυρία Ράικου όταν λέει ότι της είπε «στείλε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή» τον Μάρτιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter