Ραϊσί: Καμία συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά δίχως άρση των κυρώσεων

Ραϊσί: Καμία συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά δίχως άρση των κυρώσεων

Την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας που θα ρυθμίσει και θα διασφαλίζει τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έθεσε την Παρασκευή ο ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Ραϊσί, δίνοντας αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ανέφερε πως δεν είναι ακόμη η κατάλληλη ώρα για άμεσες, εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Η άρση των κυρώσεων θα πρέπει να συνοδεύεται με ασφαλιστικές δικλείδες . Υπάρχουν ορισμένες πολιτικές και αβάσιμες κατηγορίες κατά του Ιράν σε ό,τι αφορά τα θέματα των ασφαλιστικών δικλείδων» είπε ο Ραϊσί.  «Επομένως θα πρέπει να λύσουμε αυτά τα θέματα» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2018 αποφάσισαν την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θεωρώντας πως έπρεπε να γίνει γενικότερη διαπραγμάτευση που θα εξασφάλιζε «διά παντός» τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τον περιορισμό της γεωπολιτικής επιρροής και του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει σε αυτή τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.

Πηγή: Al Jazeera

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Προειδοποίηση ΙΑΕΑ για «μείζονα κρίση» για το πυρηνικό πρόγραμμα

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στο Ιράν για κυβερνοεπιθέσεις

Ιράν: Κυρώσεις σε 61 Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων είναι και στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter