Αποκλεισμένη πόλη η Αθήνα -τουλάχιστον το κέντρο της – την ερχόμενη Πέμπτη λόγω του Ράλι Ακρόπολης. Τα μέτρα θα διαρκέσουν για 10 ολόκληρες ώρες, καθώς για πρώτη φορά η διοργάνωση ξεκινά από την Ακρόπολη και με πρώτη «ειδική διαδρομή» στην πλατεία Συντάγματος.
Αυτό θα έχει ως αναμενόμενη συνέπεια μια γενική αναστάτωση στην πρωτεύουσα, γεγονός που αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη και όλων των επικεφαλής των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών.
Την Τρίτη θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα μέτρα και οι διακοπές κυκλοφορίας από την Τροχαία Αττικής, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους πολίτες «να ενημερωθούν και να πάρουν υπόψη τους τα μέτρα που θα ληφθούν, γιατί αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν για ένα τριήμερο τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας».
Κλειστό το κέντρο για 10 ώρες
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, την Πέμπτη 9-9-2021, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ, ενώ από την Τροχαία θα γίνονται εκτροπές για να διευκολύνεται η κίνηση.
Η πρώτη εικόνα είναι τι θα κλείσει η λεωφόρος Συγγρού από την οδό Καλλιρόης, ενώ θα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων σε έναν μεγάλο κύκλο γύρω από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Σημειώνεται όμως ότι οι δύσκολες ώρες για την Αθήνα δεν θα είναι μόνο αυτές, αλλά μετά την ολοκλήρωση της «ειδικής» στο Σύνταγμα, τα περίπου 50 αγωνιστικά αυτοκίνητα που θα συμμετάσχουν στο ράλι, θα σταθμεύσουν στην κάτω πλευρά της πλατείας, μέχρι το πρωί της Παρασκευής οπότε θα αναχωρήσουν για τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι. Στο χώρο στάθμευσης θα μπορούν να τα επισκέπτονται οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να τα θαυμάσουν, κάτι που θα γίνεται με έλεγχο από την αστυνομία.
Στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός των μέτρων που θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης και την προστασία των θεατών, των επισήμων και ταυτόχρονα την τήρηση μέτρων για την Covid-19.
Όπως δήλωσαν και ο κ. Θεδωρικάκος και ο κ. Αυγενάκης, εκτιμάται ότι την έναρξη του αγώνα θα παρακολουθήσουν πάνω από 500 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και θα είναι μια πολύ μεγάλη προβολή για τη χώρα, γι’ αυτό η επιτυχία του σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση.
Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε το Ράλι Ακρόπολις «ολυμπιάδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού», ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:
«Ύστερα από οκτώ χρόνια ένα πολύ μεγάλης, παγκόσμιας σημασίας γεγονός του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το Ράλι Ακρόπολις, πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο υφυπουργείο Αθλητισμού, στον κ. Αυγενάκη και η έγκριση και η ενίσχυση με όλα τα μέσα [ήταν] απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη… Αναμένεται να υπάρξουν περί τα 500 εκατομμύρια τηλεθεατές και ασφαλώς η εικόνα που θα εκπέμψει η πατρίδα μας, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι μία τεράστια προβολή που ενισχύει την ακτινοβολία και το κύρος της χώρας».
Τα μέτρα για την προστασία των θεατών
Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των θεατών, αλλά και των επισήμων που έχουν προσκληθεί και θα παρακολουθήσουν τον αγώνα από ειδική εξέδρα στην πλατεία Συντάγματος, με αυστηρές προϋποθέσεις για την πανδημία, που καθορίζει το υφυπουργείο Αθλητισμού (μόνο εμβολιασμένοι, με τεστ κλ.π.).
Σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία οι προσκεκλημένοι είναι περίπου 650 άτομα.
Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο εκδήλωση με προσομοίωση τροχαίου ατυχήματος, για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο του Ράλι Ακρόπολις, αλλά σύμφωνα με την Τροχαία δεν θα υπάρξουν διακοπές άλλα ρύθμιση της κυκλοφορίας όπου χρειαστεί.