Ράμα – Ερντογάν υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των κρατικών καναλιών

Ράμα – Ερντογάν υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των κρατικών καναλιών

Συμφωνία σχετικά με συνεργασία στα «μέσα ενημέρωσης και επικοινωνία» υπέγραψαν Αλβανία και Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Άγκυρα. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τα μέσα ενημέρωσης υπογράφηκε από τον επικεφαλής της αλβανικής δημόσιας τηλεόρασης RTSH, Αλφρέντ Πεζά, και από τον Ζαχίντ Σομπατζί, επικεφαλής της τουρκικής δημόσιας τηλεόρασης TRT.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα σχετικά δελτία Τύπου: «Το πρωτόκολλο αυτό αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο τηλεοράσεων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τα δικαιώματα μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων δωρεάν ή έναντι αμοιβής για ορισμένη περίοδο αδειοδότησης ή θα ανταλλάσσουν προγράμματα δωρεάν». Επιπλέον όπως αναφέρεται: «Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί θα συμμετέχουν, αμοιβαία και ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά φεστιβάλ, διαγωνισμούς και πολιτιστικές παραστάσεις στις χώρες του άλλου».

Το πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο ανέδειξε η ιστοσελίδα Balkan Insight, θεωρείται μια σημαντική εξέλιξη σύμφωνα με τους αναλυτές, δεδομένου του γεγονότος ότι τόσο το TRT όσο και το RTSH, δεν φημίζονται για την δημοσιογραφική τους ανεξαρτησία και θεωρούνται ευρέως εργαλεία προπαγάνδας. Είναι προφανές πως μεταξύ των δύο δυνάμεων, η σχέση είναι ετεροβαρής και κατά συνέπεια η τουρκική προπαγάνδα αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική επιρροή στην Αλβανία.

Το TRT θεωρείται ευρέως ως ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν που το έχει χρησιμοποιήσει με ιδιαίτερη μαεστρία κατά τη διάρκεια των είκοσι και πλέον ετών που κυβερνά την Τουρκία. Εκπέμπει σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των βοσνιακών/κροατικών/σερβικών, αλβανικών, μακεδονικών και βουλγαρικών, ενώ το 2022, εγκαινίασε και το TRT Balkan, το οποίο επικεντρώνεται στην ευρύτερη περιοχή σε τοπικές γλώσσες, αλλά και στα αγγλικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter