Ράνια Αντωνοπούλου: Εκτιμούμε ότι η ανεργία θα μειωθεί μέσα στο 2018 κάτω του 20%

Ράνια Αντωνοπούλου: Εκτιμούμε ότι η ανεργία θα μειωθεί μέσα στο 2018 κάτω του 20%

Την εκτίμηση ότι η ανεργία θα μειωθεί μέσα στο 2018 κάτω του 20% εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

«Εκτιμούμε λοιπόν ότι το 2017 η ανάπτυξη θα ανέλθει κοντά στο 2%, και η ανεργία θα μειωθεί μέσα στο 2018 κάτω του 20%. Φυσικά, οι θετικοί δείκτες της οικονομίας δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες, μας επιτρέπουν όμως, βάσιμα, να αισιοδοξούμε για το μέλλον», είπε η κ. Αντωνοπούλου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι η ανεργία υποχωρεί κάθε χρόνο κατά δύο μονάδες και μειώθηκε στο 21,7% από 26,5% το 2014. Είπε επίσης ότι φέτος μέχρι και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 263.145 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που, όπως πρόσθεσε, είναι ρεκόρ 16ετίας. «Πρόκειται για αύξηση 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014», συμπλήρωσε η ίδια.

Η κ. Αντωνοπούλου έκανε επίσης λόγο για συγκράτηση της μερικής απασχόλησης. «Το πρώτο 7μηνο του 2017 η μερική απασχόληση αυξήθηκε μόλις κατά 0,16%, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 10,57%», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «η μείωση της ανεργίας δεν έγινε με κάποιο μαγικό τρόπο. Είναι αποτέλεσμα του μίγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόζουμε στο υπουργείο Εργασίας». Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθώντας να αυξήσει τα κονδύλια από την Ε.Ε για την απασχόληση και την ανεργία.

Η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Όπως τόνισε, αυτό αντανακλάται τόσο στον δείκτη οικονομικού κλίματος, όσο και στην εξέλιξη των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Σημείωσε, δε, ότι «η χώρα έχει ξεκινήσει να προσελκύει επενδύσεις, το α’ εξάμηνο του 2017, μόνο, είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

«Ταυτόχρονα, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που θα βοηθήσει να ανασάνουν πολλές επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται άμεσα να δημιουργηθούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομία, διαμορφώνοντας έτσι τις συνθήκες για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα», συνέχισε η κ. Αντωνοπούλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter