Ραντεβού βίας: Βεβαρυμένο ιστορικό με τους Κροάτες

Ραντεβού βίας: Βεβαρυμένο ιστορικό με τους Κροάτες

Οι ελληνικές αρχές είχαν άριστη γνώση για το ποιόν των χούλιγκαν της Ντιναμό από το παρελθόν με δεκάδες επεισόδια σε παιχνίδια επί ελληνικού εδάφους

Το βεβαρυμένο παρελθόν με τους Κροάτες χούλιγκαν και τη δράση τους στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν στάθηκε ικανό να συγκινήσει τις ελληνικές διωκτικές αρχές ώστε να λάβουν από μόνες τους μέτρα ενόψει του αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αποτέλεσμα ήταν να θρηνούμε από την περασμένη Δευτέρα για τη δολοφονία του 29χρονου φίλου της Ενωσης Μιχάλη Κατσουρή μετά την εισβολή στη χώρα περίπου 150 ακροδεξιών χούλιγκαν της κροατικής ομάδας που έφτασαν ανενόχλητοι στη Νέα Φιλαδέλφεια και επιτέθηκαν σε ανυποψίαστους πολίτες.

Τον Νοέμβριο του 2011 στον αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Κροατίας για τα προκριματικά του Euro 2012 κουκουλοφόροι εισέβαλαν ξαφνικά στις εξέδρες και επιτέθηκαν με βεγγαλικά και μια βόμβα μολότοφ στους Κροάτες οπαδούς, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας καθίσματα προς την πλευρά των Ελλήνων φιλάθλων και των αστυνομικών και ο αγώνας διακόπηκε για επτά λεπτά από τον διαιτητή Χάουαρντ Ουέμπ. Σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ, τα προεόρτια έλαβαν χώρα αρκετή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, όταν Κροάτες εκδρομείς προέβησαν σε βανδαλισμούς στον Πειραιά ενώ άλλοι επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο.

Σέρβοι, Κροάτες και «αιώνιοι»

Στις 5 Νοεμβρίου του 2015 στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους ομίλους του Champions League και επί τέσσερις μέρες το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η UEFA είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση οπαδών στα δύο παιχνίδια, όπως και τώρα, καθώς τα είχε χαρακτηρίσει υψηλού κινδύνου.

Περίπου μία εβδομάδα πριν από τον αγώνα υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έρχονταν στην Ελλάδα Κροάτες και Σέρβοι φίλαθλοι και ότι είχαν δώσει ραντεβού με οπαδούς των «αιωνίων» για ξύλο. Οι μεν Κροάτες με τη συμπαράσταση οπαδών του Παναθηναϊκού με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι, οι δε Σέρβοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα με τους αδελφοποιημένους μαζί τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονταν σε επιφυλακή υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων, τα οποία δεν αποφεύχθηκαν σε διάφορα σημεία (Μοναστηράκι, Θησείο, Ομόνοια).

Τη μέρα του αγώνα (5/11/15) η αστυνομία προχώρησε σε εφόδους και προληπτικούς ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών σε Αθήνα και Πειραιά. Εγιναν 90 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 49 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Από τον σύνδεσμο της Θύρας 13 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας προσάχθηκαν 35 άτομα (σχεδόν όλοι οπαδοί της Ντιναμό που κρύβονταν εκεί) και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας όπου είχαν καταλύσει Κροάτες οπαδοί. Συγχρόνως σε εφόδους σε ξενοδοχεία του Πειραιά και σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού συνελήφθησαν τέσσερις Σέρβοι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα. Ακόμη ένας Σέρβος και τέσσερις Ελληνες προσάχθηκαν έπειτα από έφοδο της αστυνομίας στον σύνδεσμο της Θύρας 7 στο Πασαλιμάνι.

Καρτέρι στο αεροδρόμιο

Την επόμενη μέρα του αγώνα το κακό έγινε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί όπου μέρα μεσημέρι συγκρούστηκαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα συνεπικουρούμενοι από Ελληνες «πράσινους» και «κόκκινους» οπαδούς. Ολα συνέβησαν στη γέφυρα 9 η οποία οδηγεί από το πάρκινγκ στην αίθουσα αναχωρήσεων. Οι Σέρβοι είχαν στήσει καρτέρι στους Κροάτες αφού γνώριζαν την ώρα αναχώρησής τους. Τους επιτέθηκαν με σιδερογροθιές και μαχαίρια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ο απολογισμός των εχθροπραξιών ήταν 15 τραυματίες και 30 προσαγωγές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter