Ράπισμα ΕΕΔΑ κατά Μπέου: Όποιος έχει δημόσιο αξίωμα να απέχει από εμπρηστικές δηλώσεις

Ράπισμα ΕΕΔΑ κατά Μπέου: Όποιος έχει δημόσιο αξίωμα να απέχει από εμπρηστικές δηλώσεις

Χωρίς να τον κατονομάζει αλλά «φωτογραφίζοντάς» τον άμεσα, η Εθνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξαπολύει πυρά στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων που είχε κάνει τη βραδιά της εκλογής του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ «καταδικάζει ρητά κάθε πράξη ρητορικής μίσους και ρατσιστικής βίας και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων».

Τονίζει δε ότι «κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα να απέχει από κοινωνικά εμπρηστικές δηλώσεις και από ρητορική μίσους και ρατσισμού προς συγκεκριμένες ομάδες, όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ή κατά πρόσωπο στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων λόγω φυλετικών ή άλλων χαρακτηριστικών τους. Η κοινωνική επιρροή που έχουν τέτοια πρόσωπα είναι εξαιρετικά μεγάλη και εύκολα η από μέρους τους ρητορική μίσους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υποκίνηση ρατσιστικής βίας».

Η ανακοίνωση της Εθνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Η ΕΕΔΑ, ως ο Εθνικός Θεσμός με αρμοδιότητα την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας καθώς και την δημόσια δήλωση νεοκλεγέντος δημάρχου καταδικάζει ρητά κάθε πράξη ρητορικής μίσους και ρατσιστικής βίας και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων.

Ανεξάρτητα από την ποινική αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων που είναι βέβαιο ότι θα διαλευκανθούν από την Δικαιοσύνη, η ΕΕΔΑ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση υιοθέτηση πολιτικών και κανόνων που θα αποτρέπουν αντίστοιχα γεγονότα, τα οποία στοχοποιούν την διαφορετικότητα, με κριτήρια όπως η φυλή, το χρώμα, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, οι γενεαλογικές καταβολές, η θρησκεία, η αναπηρία, ο γενετήσιος προσανατολισμός, η ταυτότητα ή χαρακτηριστικά φύλου. Η ΕΕΔΑ καλεί επίσης τις αρμόδιες αρχές σε συντονισμό και άμεση λήψη κατάλληλων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εξάλειψη κάθε διάκρισης που αφορά στα ζητήματα του γάμου, της αναδοχής, της τεκνοθεσίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου των πολιτών. Η ανάγκη άμεσης αντίδρασης άλλωστε επιβάλλεται από τις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Η ΕΕΔΑ απευθύνει επίσης ισχυρή σύσταση προς κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα να απέχει από κοινωνικά εμπρηστικές δηλώσεις και από ρητορική μίσους και ρατσισμού προς συγκεκριμένες ομάδες, όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ή κατά πρόσωπο στοχοποίηση συγκεκριμένων ατόμων λόγω φυλετικών ή άλλων χαρακτηριστικών τους. Η κοινωνική επιρροή που έχουν τέτοια πρόσωπα είναι εξαιρετικά μεγάλη και εύκολα η από μέρους τους ρητορική μίσους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υποκίνηση ρατσιστικής βίας.

Η ΕΕΔΑ τονίζει και πάλι ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλει την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού κάθε μορφής. Η Εθνική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απρόσκοπτη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ) και προς τούτο έχει αποστείλει επιστολή στο νεοσύστατο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής επισημαίνοντας την ανάγκη σύγκλησης, ενδεχομένως με ανασύνθεσή του ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτό όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, και άμεσης λειτουργίας του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter