«Ράπισμα» και από το Human Rights Watch για νομοσχέδιο ΕΥΠ και σκάνδαλο υποκλοπών

«Ράπισμα» και από το Human Rights Watch για νομοσχέδιο ΕΥΠ και σκάνδαλο υποκλοπών

«Καταπέλτης» κατά του νομοσχεδίου της ΕΥΠ που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η έκθεση και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έκθεση που δημοσιεύει το χαρακτηρίζει «προβληματικό». Το Human Rights Watch, επισημαίνει πως δεν θα έπρεπε να προχωρήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο χωρίς ξεκάθαρες διασφαλίσεις έως ότου ολοκληρωθεί μία πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών που εμπλέκει την κυβέρνηση.

«Χωρίς κατάλληλες διασφαλίσεις και σαφή κατανόηση του τι πήγε στραβά, ένας νέος νόμος για τις ‘επιτηρήσεις’ θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», τονίζει η Εύα Κοσέ, ανώτερη ερευνήτρια στην Ελλάδα για το Human Rights Watch. «Εάν η κυβέρνηση δεν παύσει αυτό το επικίνδυνο νομοσχέδιο, το κοινοβούλιο θα πρέπει να το κάνει». 

Δείτε επίσης: Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: «Καταπέλτης» και η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

«Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», διαμηνύει η Εύα Κοσέ. «Η Βουλή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή η νομοθεσία θα ωθήσει πραγματικά την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης», σημειώνει.

Όπως τονίζει το HRW το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ είναι μία εσφαλμένη προσπάθεια απάντησης σε ένα σκάνδαλο (σ.σ. των υποκλοπών) που έχει ταράξει την ελληνική πολιτική και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως, όπως αποκαλύφθηκε από ερευνητικά ΜΜΕ, δεκάδες εξέχουσες προσωπικότητες μπήκαν στο στόχαστρο μυστικών υπηρεσιών και spyware.

Αναφερόμενο στον χρονικό των αποκαλύψεων, το Human Rights Watch στέκεται στην περίπτωση του Σταύρου Μαλιχούδη, εν συνεχεία του Θανάση Κουκάκη, του Νίκου Ανδρουλάκη που επιχειρήθηκε το χακάρισμα του τηλεφώνου του με το Predator.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Εν συνεχεία, το HRW επικαλούμενο τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Documento επισημαίνει πως «ένας πολύ ευρύτερος και αυξανόμενος κατάλογος στόχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, πολιτικών, επιχειρηματιών, μελών της κυβέρνησης και δικαστικών αξιωματούχων, φέρεται να έχουν επίσης στοχοποιηθεί από το Predator» και συνεχίζει «Οι εθνικές αρχές έχουν κατηγορηθεί ως συνένοχοι στην παρακολούθηση».

«Η κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς και τη σύνδεσή της με τη χρήση spyware. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κρατική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, που υπάγεται στην άμεση εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου, παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις», αναφέρει.

Επιτροπή Βουλής

«Μια έρευνα του ελληνικού κοινοβουλίου για το σκάνδαλο παρακολούθησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, αλλά το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μπλόκαρε δεκάδες μάρτυρες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων των οποίων τα τηλέφωνα είχαν υποκλαπεί», σημειώνει.

«Επιπλέον, η ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα επιτροπή που διεξήγαγε την έρευνα αποφάσισε ότι όλες οι εξεταστικές συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών και θα παραμείνουν εμπιστευτικές, μαζί με την τελική έκθεση της επιτροπής, εγείροντας ανησυχίες σχετικά για τη διαφάνεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται και δικαστική έρευνα», αναφέρει το HRW.

Επιπλέον, αναφέρεται στο σχέδιο νόμου σημειώνοντας πως δεν λαμβάνει υπόψη δύο ενστάσεις ανεξάρτητων δημόσιων φορέων της ΑΔΑΕ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επίσκεψη της PEGA

Αναφερόμενο στην επίσκεψη της PEGA στην Ελλάδα, επισημαίνει: «Μετά από επίσκεψη επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα που διερευνά τη χρήση spyware από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να απαγορεύσει την πώληση spyware».

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει αμέσως στις υπηρεσίες της να προμηθεύονται ή να χρησιμοποιούν λογισμικό υποκλοπής spyware μέχρι να διαπιστώσει εάν μπορεί να θεσπίσει ουσιαστικές εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να περιορίσει την κατάχρησή του, καταλήγει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter