«Ράπισμα» της Διεθνούς Αμνηστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απαγόρευση: «Δυσανάλογος περιορισμός ελευθεριών»

«Ράπισμα» της Διεθνούς Αμνηστίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απαγόρευση: «Δυσανάλογος περιορισμός ελευθεριών»

 Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων για τέσσερις ημέρες και καλεί επειγόντως τις αρχές να την ανακαλέσουν, καθώς συνιστά δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

“Δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης” συνιστά σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων, και καλεί επειγόντως τις αρχές να την ανακαλέσουν.

Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Νιλς Μουίζνιεκς, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε ότι “ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης για τον έλεγχο της πανδημίας μπορούν να είναι επιτρεπτοί, αλλά πρέπει να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.

Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με “την αξιοποίηση του κορονοϊού ως προσχήματος” για την καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Γαλλία. 

«Η γενική απαγόρευση διατάχθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, και δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου. Η διαταγή απαγορεύει όλες τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου 2020, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου. Η απόφαση επικαλείται την ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας ως λόγους γι’ αυτόν τον περιορισμό. Επιβάλλει βαριά πρόστιμα στους διοργανωτές/ριες τέτοιων συναθροίσεων (3.000 έως 5.000 ευρώ) καθώς και στους συμμετέχοντες/ουσες (300 ευρώ)», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Πηγή: Amnesty.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter