Ρατσισμός, το άθλιο εργαλείο του Τραμπ

Ρατσισμός, το άθλιο εργαλείο του Τραμπ

Και οι τέσσερις είναι υπέροχες. Νέες, μορφωμένες, αγωνίστριες, με προσφυγική ή μη λευκή καταγωγή. Φρέσκα πρόσωπα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Στις μεσεκλογές του περασμένου Νοεμβρίου εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η Σομαλή Ιλχάν Ομάρ από τη Μασαχουσέτη, η Παλαιστίνια Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν, η Αφροαμερικανίδα Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και η μόλις 29χρονη Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ από το Μπρονξ της Νέας Υόρκης με ρίζες από το Πουέρτο Ρίκο δέχτηκαν τα ρατσιστικά πυρά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή η ομάδα των τεσσάρων […] είναι άνθρωποι που μισούν τη χώρα μας. Μπορούν να φύγουν αν θέλουν. Γιατί δεν πάνε πίσω να βοηθήσουν τα τελείως κατεστραμμένα και γεμάτα εγκληματίες μέρη από τα οποία ήρθαν;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και μόνο μία από τις τέσσερις, η Ομάρ, έχει γεννηθεί εκτός ΗΠΑ – και βεβαίως έχει αμερικανική υπηκοότητα.

Πρόεδρος της μειοψηφίας

«Ο Τραμπ είναι πρόεδρος της μειοψηφίας. Πήρε το 46% της λαϊκής ψήφου, ενώ η Χίλαρι Κλίντον το 48%, και εκλέχθηκε λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων. Ολα δείχνουν ότι ελπίζει να επαναλάβει το κόλπο νικώντας σε τρεις πολιτείες-κλειδιά: το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν. Και στις τρεις κυριαρχούν πληθυσμιακά οι λευκοί ψηφοφόροι» εξηγεί ο Μπεν Ρόουντς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα.

Μαζί του ή εναντίον του

«Από τη στιγμή που μπήκε στην πολιτική αμφιβάλλοντας για το πού γεννήθηκε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ έχει τον ρατσισμό ως μοναδικό πολιτικό εργαλείο. Αυτό φυσικά θα συνεχιστεί και στις εκλογές του 2020. Η επιλογή του αμερικανικού λαού είναι απλή: ή θα στηρίξεις τον ρατσισμό ή θα σταθείς απέναντί του. Σύντομα θα δούμε πόσο πραγματικά ρατσιστική είναι η Αμερική» έγραψε ο 36άχρονος πολιτικός αναλυτής Κερτ Μπαρντέλα, «ανανήψας» πρώην Ρεπουμπλικάνος που εδώ και δύο χρόνια πέρασε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Η ρατσιστική επιλογή προκαλεί αποτροπιασμό, αλλά συντονίζεται με στρατιές συντηρητικών λευκών Αμερικανών. Και θα πάει χέρι χέρι με την αφήγηση περί οικονομικής επιτυχίας της κυβέρνησης.

«Αυτήν τη φορά η κατάσταση για τη λευκή μεσαία τάξη υποτίθεται ότι έχει βελτιωθεί. Τι θα έχουν να αντιπροτείνουν οι Δημοκρατικοί;» αναρωτιέται ο δημοσκόπος και συγγραφέας Τζον Ζόγκμπι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter