Recovery Plan: H κωδική ονομασία για την επιστροφή στον μεσαίωνα των μνημονίων

Recovery Plan: H κωδική ονομασία για την επιστροφή στον μεσαίωνα των μνημονίων

Τα εφιαλτικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκης για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα αποκαλύπτει με αποκλειστικό δημοσίευμα η Αυγή της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο φέρει την κωδική ονομασία “Recovery Plan” περιλαμβάνει μείωση του κατώτατου μισθού, απελευθέρωση των απολύσεων και πολλές ακόμα ρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την αγορά εργασίας κυριολεκτικά σε ζούγκλα!

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, “το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση πλέον του -υποκατώτατου- μισθού των 533 ευρώ που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους των οποίων ανεστάλησαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους στο ξεκίνημα της πανδημίας μέσω της Ανώτατης Αρχής”. Επιπλέον, στο σχέδιο αυτό υπάρχει και η εξής εφιαλτική ρύθμιση: “Αφήνεται επίσης πλήρως στην ευχέρεια των εργοδοτών πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν” μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα το σχέδιο φέρεται να προβλέπει: 

Τη δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν, να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης και μετα τον Μάιο.

Την καθιέρωση υποκατώτατου μισθού των 533 ευρώ για όλους όσους επανέλθουν στην εργασία τους

Τη δυνατότητα των εργοδοτών να επαναφέρουν στην εργασία όσους εργαζόμενους (που σήμερα βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης) επιθυμούν, χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας περιέχει το συνολικό πακέτο των ρυθμίσεων που έχει στο συρτάρι του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα. Επιπλέον, υπενθυμίζει όλες τις -όχι και τόσο- έκτακτες, όπως φαίνεται, ρυθμίσεις που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις εργασιακές σχέσεις μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην τολμήσετε!

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για σχέδια της κυβέρνησης, ο οποίος προειδοποίησε με ανακοίνωσή του τα κυβερνητικά στελέχη «να μην τολμήσουν να βγάλουν από τα συρτάρια τους αυτά τα ζοφερά σχέδια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να αφήσει στα συρτάρια τα ζοφερά σχέδιά της για επαναφορά των μνημονιακών πολιτικών στην αγορά εργασίας

Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής της Κυριακής» αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να επιβάλει το δόγμα του σοκ στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, που φέρει την κωδική ονομασία «Recovery Plan», για την επόμενη μέρα μετά την καραντίνα προβλέπει την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού στα 533 ευρώ!

Επί της ουσίας, δηλαδή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στόχο όχι απλώς να μειώσει τον κατώτατο μισθό, τον οποίο είχε αυξήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καταργώντας ταυτόχρονα και τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό: το σχέδιό της είναι να τον επαναφέρει στο επίπεδο του υποκατώτατου που είχε επιβάλει το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό τότε και πάλι τον κ. Βρούτση, αλλά αυτή τη φορά για όλους τους εργαζόμενους!

Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που δίνουν το ελεύθερο στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε όσες απολύσεις θέλουν αλλά και να διατηρήσουν τις αναστολές συμβάσεων!

Τα παραπάνω δείχνουν πως κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει στόχο να καταστήσει μόνιμες τις ρυθμίσεις που πέρασε με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την περίοδο της καραντίνας.

Είναι πλέον προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την κρίση ως ευκαιρία για να επιστρέψει η χώρα στις αγαπημένες του μνημονιακές πολιτικές και να τις επιβάλλει ως τη νέα κανονικότητα.

Τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να βγάλουν από τα συρτάρια τους αυτά τα ζοφερά σχέδια. Η κοινωνία θα βγει όρθια από την κρίση.

Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε πολύ σκληρά για να βγει από τα μνημόνια. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να τα επαναφέρει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter