Ρέγκλινγκ: 13 δις ευρώ κέρδισε η Ελλάδα από τα φτηνά επιτόκια του ΕΣΜ

Η Ελλάδα χάρις στο φθηνό δανεισμό του Ταμείου εξοικονόμησε πέρυσι 13 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ της χώρας,δήλωσε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ESM για την Ελλάδα ο πρόεδρός του Κλάους Ρέκλινγκ

Ο κ. Ρέκλινγκ όμως στο μήνυμά του σημειώνει ότι η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση « να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022», καθώς και να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες ειδικά σε ότι αφορά δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Διαβάστε επίσης: ESM: Εγκρίθηκαν οι βασικοί όροι χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα κατάφερε το 2018 να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο. Υποστηρίζει όμως ότι η ακύρωση της μείωση των συντάξεων και η διατήρηση του αφορολόγητου συνεπάγονται επιπλέον δαπάνες. Αφού κάνει αναλυτική παράθεση όσων πέτυχε η χώρα τα χρόνια των μνημονίων (μείωση ελλείμματος, ελάφρυνση χρέους, μεταρρυθμίσεις, περιορισμός εργατικού κόστους κ.τλ.) η έκθεση τονίζει ότι θα πρέπει διευρυνθεί η φορολογική βάση στέλνοντάς «σήμα» προς την επόμενη κυβέρνηση

Εμμέσως αλλά σαφώς ο ESM και ο κ.Ρέκλινγκ επισημαίνοντας την «ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου (κάτι για το οποίο ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει αλλά κι η ΝΔ λέει ότι στηρίζει) στέλνοντας σαφώς μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.