Ρέγκλινγκ: Ενδεχομένως και φέτος η Ελλάδα στις αγορές

Ρέγκλινγκ: Ενδεχομένως και φέτος η Ελλάδα στις αγορές

Tην πρόβλεψη ότι «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία, όπως έχει συμφωνηθεί» έκανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι «οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεχτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος και το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ESM».

Ο επικεφαλής του ESM στην συνέντευξή του μιλώντας για τη συμφωνία δήλωσε ικανοποιημένος λέγοντας «πιστεύω ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία με ομοφωνία από το Eurogroup γιατί μετά από τις εθνικές διαδικασίες σε ορισμένα κράτη-μέλη, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μια σημαντική εκταμίευση για την Ελλάδα, στις αρχές Ιουλίου. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του χρέους στα τέλη Ιουλίου».

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «έχουμε ακόμα ένα χρόνο με το υπάρχον πρόγραμμα, όμως αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα». Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να βοηθήσει ο ESM στο ενδεχόμενο να μη μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές έως το τέλος του προγράμματος, ο κ. Ρέγκλινγκ αντέδρασε λέγοντας «είμαστε ευτυχείς με τις τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν, η πρόοδος είναι σημαντική, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν ισχυρή. Πέρσι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα» – ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας «ότι οι πιο συγκεκριμένες ιδέες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν αργότερα, το επόμενο έτος».

Τέλος ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτηθείς για το «τι σημαίνει ιδιοκτησία του προγράμματος;» άφησε αιχμές για κάποιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, αναφέροντας ότι: «Όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα και αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές, έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, ορισμένες φορές, αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις – και αυτό στέλνει μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει πλήρως το ελληνικό πρόγραμμα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter