Ρέγκλινγκ: Εύσημα για την Ελλάδα αλλά η «λύση δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους»

Ρέγκλινγκ: Εύσημα για την Ελλάδα αλλά η «λύση δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους»

«Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην Ελάφρυνση του χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» γράφει στις Financial Times ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2016, με υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα, αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στους Financial Times, προσθέτοντας ότι περαιτέρω καθυστερήσεις (στην εκταμίευση της επόμενης δόσης) θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη θετική τάση.

Στο άρθρο, με τίτλο: «Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία» και υπότιτλο: «Το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης», ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι το ΔΝΤ καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος, επειδή «δεν μπόρεσε έως τώρα να ενσωματώσει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του κόσμου». «Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει, «ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM».

Όπως σημειώνει, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παρέχει πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού. «Τον Μάιο του 2016, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υποσχέθηκαν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος του ESM, στα μέσα του 2018, εφόσον θα υπήρχε ανάγκη. Και μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευθεί σε ακόμη περισσότερη βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία», σημειώνει, προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία αυτής της δέσμευσης που έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα θα συνεχισθεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter