Ρέι Λιότα: Έφυγε ο Χένρι Χιλ των «Good Fellas»

Ρέι Λιότα: Έφυγε ο Χένρι Χιλ των «Good Fellas»

Πέθανε στα 67 του χρόνια ο πρωταγωνιστής των σκορσεζικών «Καλών παιδιών».

Δεν ήταν στην A list των κορυφαίων αμερικανών ηθοποιών αλλά κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με μια χρυσή σελίδα της αμερικανικής κινηματογραφικής ιστορίας. Ήταν το 1989 όταν ο Μάρτιν Σκορσέζε τον επέλεξε για τον ρόλο του μαφιόζου καταδότη Χένρι Χιλ στο φιλμ «Good fellas». To οργανωμένο έγκλημα της νεοϋορκέζικης Little Itlay για πρώτη φορά αποτυπώθηκε στη μεγάλη οθόνη με τέτοιο ρεαλισμό. Δίπλα στους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζο Πέσι ο Ρέι Λιότα έδωσε μια μεστή, γήινη ερμηνεία που ουσιαστικά ισορροπούσε τις δύο δυναμικές παραστάσεις των πιο διάσημων πρωταγωνιστών του. Μάλιστα υπάρχει η φήμη ότι ο πραγματικός Χένρι Χιλ που βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων τον ευχαρίστησε επειδή δεν τον παρουσίασε σαν «μαλάκα ή καθίκι». Η ταινία θα προταθεί μεν για έξι όσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ, β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λορίν Μπράκο και β αντρικού για τον Τζο Πέσι που ήταν και ο μόνος που νίκησε) αλλά ο Ρέι Λιότα αδίκως δεν θα δει το όνομα του να γράφεται στην λίστα των υποψηφιοτήτων.

Οι απόψεις πάντως για το ποια ήταν η κορυφαία ερμηνεία του διίστανται καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι στο «Άγριο θηλυκό» του Τζόναθαν Ντέμι το 1986, με συμπρωταγωνιστές τους Τζεφ Ντάνιελς και Μέλανι Γκρίφιθ ο Ρέι Λιότα έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και είδε το όνομα του να μπαίνει όχι μόνο στις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες αλλά και να κερδίζει το βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Βοστώνης.

Άλλες αξιομνημόνευτες παρουσίες είχε στα φιλμ «Hannibal», «Cop Land», «Narc», «Τέλος του δρόμου», «Ο ξυπόλυτος Τζο», «The iceman» ενώ τελευταία του ταινία ήταν το «Broken Soldier» του Μάθιου Κόπολα.

Ο Λιότα πέθανε στον ύπνο του στη Δομινικανή Δημοκρατία όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της ταινίας «Dangerous waters».

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter