Ρεκόρ μαύρων υποψηφίων, μετά το περσινό OscarsSoWhite

Ρεκόρ μαύρων υποψηφίων, μετά το περσινό OscarsSoWhite

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων των Όσκαρ, μετά την περσινή «γέννηση» του #OscarsSoWhite και την κατακραυγή που δέχτηκε η Ακαδημία Κινηματογράφου για τη μη υποψηφιότητα μαύρων ηθοποιών στα βραβεία.

Από ό,τι φαίνεται η φετινή χρονιά είναι τελείως διαφορετική καθώς η παρουσία της ποικιλομορφίας, μπροστά και πίσω από τις κάμερες είναι ισχυρή.

Ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια κανένας μη λευκός ηθοποιός δεν ήταν υποψήφιος, φέτος φαίνεται ότι σχεδόν σε κάθε κατηγορία υπάρχουν έγχρωμες υποψηφιότητες, φτάνοντας μάλιστα στον αριθμό ρεκόρ των έξι υποψηφίων μαύρων ηθοποιών.

Ο Ντένζελ Ουάσιγκτον είναι υποψήφιος για Όσκαρ για έβδομη φορά, φέτος στην κατηγορία για το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου στην ταινία «Fences», ενώ και η συμπρωταγωνίστριά του Βαϊόλα Ντέιβις είναι υποψήφια για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου, όπως και η Οκτάβια Σπένσερ για την ταινία «Hidden Figures», αλλά και η Ναόμι Χάρις για το ρόλο της στην ταινία «Moonlight».

Στην κατηγορία πρώτου γυναικείου ρόλου βρίσκουμε την Ρουθ Νέγκα για τον ρόλο της στην ταινία «Loving», ενώ υποψήφιος για το βραβείο δεύτερου αντρικού ρόλου είναι ο 42χρονος Μαχερσάλα Άλι για την ταινία «Moonlight». Επίσης στην κατηγορία δεύτερου αντρικού ρόλου υποψήφιος είναι και ο Βρετανός, ινδικής καταγωγής, Ντεβ Πάτελ για το ρόλο του στην ταινία «Lion».

Πάντως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία και κατά συνέπεια την Ακαδημία ότι φέτος επέλεξε περισσότερους έγχρωμους υποψηφίους λόγω της περσινής κατακραυγής, καθώς οι ταινίες αυτές ήδη ήταν έτοιμες προς προβολή.

Η ποικιλομορφία δεν σταματάει μόνο στην υποκριτική, πολλοί είναι οι μη λευκοί υποψήφιοι και στις άλλες κατηγορίες. Με την ταινία «Manchester by the Sea» να διεκδικεί το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, η Κίμπερλι Σιούαρντ είναι η δεύτερη μαύρη γυναίκα υποψήφια παραγωγός, η πρώτη ήταν η Όπρα Γούνφρεϊ για την ταινία «Selma».

Ο Μπάρι Τζέκινς υποψήφιος για την κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Moonlight» είναι ο τέταρτος μαύρος υποψήφιος σκηνοθέτης στην ιστορία των Όσκαρ. Προηγήθηκαν οι Τζον Σίνγκλετον, Λι Ντάνιελς και Στιβ ΜακΚουίν. Εξάλλου μαζί, με τον επίσης μαύρο θεατρικό συγγραφέα Τάρελ Άλβιν ΜακΚρέινι είναι υποψήφιος και στην κατηγορία του καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου. Στην ίδια κατηγορία υποψήφιος είναι και ο θεατρικός συγγραφέας Όγκουστ Γουίλσον για την προσαρμογή του σεναρίου της ταινίας «Fences».

Η κατηγορία των ντοκιμαντέρ «καταλαμβάνεται» σχεδόν εξ ολοκλήρου από μη λευκούς υποψηφίους. Συγκεκριμένα η Άβα Ντουβερνάι με το «13th», ο Ραούλ Πεκ με το «I Am Not Your Negro», ο Έζρα Έντελμαν με το «O.J.: Made in America» και ο Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς με το «Life, Animated».

Άλλες αξιοσημείωτες συμμετοχές είναι του κινηματογραφιστή Μπράντφορντ Γιανκ για την ταινία «Arrival», της μοντέρ Τζόι ΜακΜίλον για την επεξεργασία της ταινίας «Moonlight» και του Λιν-Μανουέλ Μιράντα, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο, στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού για το How Far I’ll Go που ακούγεται στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Μοάνα».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter