Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση δεν ελέγχει την εφαρμογή τής Συμφωνίας των Πρεσπών

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση δεν ελέγχει την εφαρμογή τής Συμφωνίας των Πρεσπών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

H κυβέρνηση δεν ελέγχει και δεν παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως θα έπρεπε, αναφέρει η Ρένα Δούρου σε ερώτησή της προ τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Μεταξύ άλλων, δεν έχει εξασφαλίσει την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στην Βόρεια Μακεδονία, όπως έχει συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο από τον Ιούνιο 2019, αλλά και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αλλαγή ταξιδιωτικών εγγράφων και πινακίδων αυτοκινήτων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η Ρένα Δούρου φέρνει στο προσκήνιο τη συνεχιζόμενη εδώ και τέσσερα χρόνια, βλαπτική για τα συμφέροντα του τόπου, καθυστέρηση της κυβέρνησης να επικυρώσει, όπως έχει την υποχρέωση από τη συμφωνία των Πρεσπών, τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ καλεί τον κ. Γεραπετρίτη να απαντήσει για το πότε θα εισαχθούν στην οικεία Επιτροπή της Βουλής και κατόπιν στην Ολομέλεια προς κύρωση τα 3 μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως υποχρεούται εκ της Συμφωνίας των Πρεσπών η χώρα μας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση της Ρένας Δούρου προς τον κ. Γεραπετρίτη:

Θέμα : Προτίθεται η Κυβέρνηση να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρειο Μακεδονία;

Εδώ και πάνω από 4 χρόνια, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκκρεμεί η κύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν ελέγχει και δεν παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως θα έπρεπε. Μεταξύ άλλων, δεν έχει εξασφαλίσει την αλλαγή των σχολικών βιβλίων στην Βόρεια Μακεδονία, όπως έχει συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο από τον Ιούνιο 2019, αλλά και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αλλαγή ταξιδιωτικών εγγράφων και πινακίδων αυτοκινήτων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, σε συνδυασμό και με τη μη σύγκληση, εδώ και 4 χρόνια, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (όπως προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών) και τη μη σύναψη νέων διμερών συμφωνιών, αφήνει περιθώρια για την μη τήρηση της Συμφωνίας και την υπονόμευση της αμυντικής, διπλωματικής και οικονομικής συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, αυξάνοντας έτσι τα περιθώρια για ενίσχυση του ρόλου τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας.

Κατόπιν αυτών, Eρωτάται ο αρμόδιος κύριος Υπουργός:

1. Πότε θα εισαχθούν στην οικεία Επιτροπή της Βουλής και κατόπιν στην Ολομέλεια προς κύρωση τα 3 μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως υποχρεούται εκ της Συμφωνίας των Πρεσπών η χώρα μας;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση εάν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες της Συμφωνίας των Πρεσπών από την γειτονική χώρα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας;

Διαβάστε επίσης: Φάμελλος για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Απαραίτητη μια κοινωνική συμμαχία που θα αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter