Ρένα Δούρου Θα ήθελα να είχα νικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας

Ρένα Δούρου  Θα ήθελα να είχα  νικήσει το τέρας  της γραφειοκρατίας

Συναντήσαμε την περιφερειάρχη Αττικής στο γραφείο της στον 7ο όροφο στη λεωφόρο Συγγρού. Η κουβέντα που είχαμε μαζί της ήταν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Την οικονομική διαχείριση, τα έργα της περιφέρειας, τους συνυποψήφιούς της, τη στοχοποίησή της από τα ΜΜΕ που στηρίζουν τη ΝΔ, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τραγωδία στο Μάτι.

Κυρία Δούρου, έπειτα από πέντε χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας ποια είναι η γεύση που σας μένει;

Νομίζω ότι το έχω ξαναπεί, υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι ότι μπόρεσα να βοηθήσω, στο μέτρο των δυνατοτήτων, των ικανοτήτων και των αρμοδιοτήτων μου, σε μια σειρά από τομείς και μπόρεσα να το κάνω αδιαμεσολάβητα. Και το λέω αυτό έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία των 14 μηνών στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Για παράδειγμα σήμερα που συναντιόμαστε έρχομαι από μια επίσκεψη σε δύο πολύ σημαντικά νοσοκομεία, το Νοσοκομείο Παίδων και το «Αγλαΐα Κυριακού», τα οποία η περιφέρεια κατάφερε να συνδράμει σε πολύ δύσκολα χρόνια. Το να έχεις, για παράδειγμα, ένα λουλούδι από τον κήπο του «Αγλαΐα Κυριακού» και μια αγκαλιά μάνας που το παιδί της νοσηλεύεται με βαριά πάθηση είναι ευλογία.

Οταν λέτε βοηθήσατε, εννοείτε με κονδύλια;

Βεβαίως. Βοηθήσαμε τα δημόσια νοσοκομεία εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας Αττικής με 40 εκατ. ευρώ και μάλιστα βοηθήσαμε και τα 13 στρατιωτικά, όχι μόνο τα υπόλοιπα 31. Να σας πω κάτι ακόμη: το δύσκολο αλλά όχι τόσο μακρινό 2014 επωφελήθηκαν από το «ρεύμα για όλους», ένα πρόγραμμα που δεν είχε ξαναγίνει από φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης, 60 χιλιάδες νοικοκυριά προκειμένου να μη θεωρούν πολυτέλεια να ανάβουν το θερμοσίφωνο.

Αυτά που λέτε ήταν υποχρέωση της περιφέρειας η πολιτική επιλογή;

Ηταν πολιτική επιλογή. Κοιτάξτε πολλές φορές κάποιοι αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι του κράτους.

Δηλαδή δεν έχετε αυτονομία όσον αφορά για παράδειγμα τη διαχείριση των κονδυλίων;

Ναι, έχει πρόσημο η κάθε υποψηφιότητα. Για παράδειγμα δεν είχαμε καμία υποχρέωση, ως δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, να προβούμε στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών της υγείας ή να τρέξουμε πρωτοβουλίες όπως το «ρεύμα για όλους». Αλλά επειδή δεν παριστάνω, προς άγρα ψήφων, την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική, σας λέω ότι όλα αυτά έγιναν επειδή ακριβώς στο τιμόνι της Δύναμης Ζωής βρέθηκαν η Ρένα Δούρου και η συγκεκριμένη παράταξη. Το ίδιο έγινε και με την απόφαση που πήραμε να χρησιμοποιήσουμε, από ίδιους πόρους που ανέρχονται στα 4 εκατ. ευρώ, τα προνοιακά ιδρύματα και κυρίως τα ιδρύματα για το παιδί. Να πούμε –γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν– ότι οι περιφέρειες έχουν μια σειρά από μεταβιβαστικές λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης τις οποίες εμείς αναλάβαμε και φέραμε σε πέρας με διαφάνεια, διότι δεν σας κρύβω ότι βρήκαμε διάφορα περίεργα, για παράδειγμα όσον αφορά τα επιδόματα των νεφροπαθών. Το ίδιο έγινε και με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, για παράδειγμα με τους 17 μηχανισμός υποβοήθησης που τοποθετήσαμε σε 17 παραλίες της Αττικής.

Επιμένω λίγο γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει ούτε τι κονδύλια έχουν οι περιφέρειες ούτε ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους.

Υπάρχουν νούμερα και μπορεί να τα βρει αναρτημένα στο διαδίκτυο όποιος έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΕΠ Αττικής, αυτό που εσείς οι δημοσιογράφοι λέτε ΕΣΠΑ, είναι της τάξης του 1,234 δισ. Και επειδή στα ελάχιστα ντιμπέιτ που έχουν γίνει, γιατί ο κ. Πατούλης ακύρωσε ήδη δύο και εύχομαι να μην ακυρώσει άλλα…

Γιατί;

Δεν γνωρίζω. Αυτό πρέπει να το ρωτήσετε εσείς.

Επανέρχομαι. Γιατί δεν έχουμε δει από τους υποψηφίους δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ένα συγκεκριμένο σχέδιο και προτάσεις για το πώς θα διαχειριστούν όλα αυτά τα χρήματα;

Σας είπα πριν πως αναζητώ συνέχεια ευκαιρίες για να μιλήσω με τους συνυποψήφιούς μου. Είναι γιατί αναζητώ κι εγώ απαντήσεις σε αυτό που με ρωτάτε. Είναι αλήθεια ότι ακούμε πολλά που δυστυχώς δεν είναι περισπούδαστα. Εχω πει πολλές φορές ότι ζηλεύω τον τρόπο με τον οποίο τηλεμαχούν οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αθηναίων και ανησυχώ γιατί οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής δεν έχουν ακούσει τον προγραμματικό λόγο των συνυποψηφίων μου.

Επειτα από πέντε χρόνια, αν σας ρωτούσα ποιο είναι το μεγαλύτερο έργο σας στην περιφέρεια τι θα μου απαντούσατε;

Κοιτάξτε, δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να καταλάβεις ότι με καθυστέρηση τεσσάρων δεκαετιών φτιάχτηκε για παράδειγμα η Αττική Ριβιέρα. Μιλάμε για τον φαληρικό όρμο, για τον οποίο ακόμη και σήμερα χρειάζεται να εξηγήσουμε πως είναι έργο αποκλειστικά της Περιφέρειας Αττικής. Υπάρχουν όμως και έργα τα οποία δεν φαίνονται αλλά αφήνουν μια πολιτισμική υπεραξία. Εγώ επιμένω γύρω από τον πολιτισμό διότι έχουμε υποτιμήσει όλοι μας την κρίση της δημοκρατίας. Την αντιμετωπίσαμε ως κρίση χρέους και ξεμπερδέψαμε. Εξηγήσαμε την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην κοιτίδα της δημοκρατίας ως αποτέλεσμα της ανέχειας και της ανεργίας και θεωρήσαμε ότι αν επανέλθουν οι δημοσιονομικοί δείκτες θα αντιμετωπιστεί και η κρίση της δημοκρατίας. Προτού αναλάβω περιφερειάρχης έλεγα ότι «δεν είναι μόνο η οικονομία, ηλίθιε». Σαν κάποιος να έκοψε το κόκκινο νήμα μεταξύ των παππούδων και των εγγονιών και έτσι φτιάξαμε νέους και νέες που θεωρούν ότι το να χτυπήσουν τον μαίανδρο στο μπράτσο τους και να χαιρετίσουν ναζιστικά θα είναι η απάντηση στην ανεργία των γονιών τους ή των ίδιων. Και το φάρμακο, όπως έλεγε ο Ντεριντά, για όλα αυτά που έχουν συμβεί με την κρίση της δημοκρατίας είναι ο πολιτισμός.

Και αν σας ρωτούσα ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος σας και αν θα αλλάζατε κάτι;

Να σας πω για τις ήττες μου για να είμαι πιο αυστηρή από σας; Εχουν να κάνουν με την προσπάθεια που έγινε για λιγότερη γραφειοκρατία. Εγιναν πράγματα κι εκεί, αλλά νομίζω ότι εδώ έχουμε υποστεί μια μεγάλη ήττα και λέω «μεγάλη» γιατί αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών.

Εχω την αίσθηση ότι μετά τον κ. Πολάκη είστε το πρόσωπο που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις. Θεωρείτε πως υπάρχουν και σεξιστικά κίνητρα σε αυτό;

Δεν υπάρχει γυναίκα η οποία βρίσκεται σε θέση άσκησης εξουσίας, είτε στις επιχειρήσεις είτε στην πολιτική, που να μην έχει δεχτεί τέτοιου είδους διακρίσεις. Οπως συνέβη με ένα σχετικό tweet του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, τέλος πάντων, θέλω να σας πω ότι οι γυναίκες κρινόμαστε και είμαστε συχνά πυκνά θύματα σεξιστικών διακρίσεων.

Ναι, αλλά η κριτική που δεχτήκατε για την τραγωδία στο Μάτι ήταν διαφορετική.

Η τραγωδία στην ανατολική Αττική θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα μου και δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να το αλλάξει αυτό. Είναι όμως ύβρις στη μνήμη των θυμάτων και αποτελεί τυμβωρυχία, ειδικά μάλιστα όταν το θέμα το διερευνά η Δικαιοσύνη, να έχουν σπεύσει πολιτικοί μου αντίπαλοι να κάνουν πολιτική πάνω στα μνήματα! Χωρίς αιδώ, χωρίς αίσθηση του πένθους. Ρίχνουν τις μάσκες και με τη βοήθεια γνωστών τηλε-εισαγγελέων δείχνουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι το πώς θα αποφύγουμε νέες τραγωδίες, αλλά μόνο το πώς θα πλήξουν ένα πολιτικό πρόσωπο. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να χρησιμοποιήσουν ως κομματικό εργαλείο μια τραγωδία για πολιτικό όφελος! Αγνοώντας επιδεικτικά ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές! Εχω πει ότι μακάρι να μπορούσα να λειτουργήσω ως Ιφιγένεια, να φυσούσε ούριος άνεμος και να μην είχαμε ποτέ ξανά τραγωδίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν από τη στιγμή που δεν συζητήσαμε σοβαρά για την ανάγκη αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Αττικής με αίσθηση ευθύνης έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και συνεχίζουμε παράλληλα να δουλεύουμε στο πλευρά των ανθρώπων που επλήγησαν από την τραγωδία.

Πώς κρίνετε τη διακυβέρνηση της χώρας αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια από την απόσταση που σας δίνει η ενασχόλησή σας με την αυτοδιοίκηση;

Αυτό που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι πραγματικός άθλος. Δηλαδή να πάρεις μια καθημαγμένη χώρα και μέσα σε τέσσερα χρόνια να τη βγάλεις από την επιτροπεία, να της ξεσφίξεις τη θηλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και, αν μου επιτρέπετε, να πάρεις μια χώρα που έχει περιγραφεί ως «χώρα των τεμπέληδων» –και όχι μόνο από χείλη ξένων– και να την κάνεις χώρα που διαδραματίζει εξαιρετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και αποτελεί πόλο σταθερότητας.

Ναι, αλλά όταν ένας πολίτης αυτής της χώρας ο οποίος αναγκάζεται να ζει με πέντε ή έξι κατοστάρικα τον μήνα ακούει πως αυτή η χώρα έχει ένα «μαξιλαράκι» 31 δισ. θυμώνει…

Είστε πολύ ευγενικός, εγώ θα έλεγα και κάτι παραπάνω. Να σας πω κάτι που έχω πει και έχω δυσαρεστήσει αρκετούς. Από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύονταν ώστε να ξεσφίξουν τη θηλιά από τον λαιμό της χώρας, οι υπόλοιποι θα μπορούσαμε να είχαμε προβεί σε μια σειρά από σοβαρές μεταρρυθμίσεις που η πατρίδα τις χρειαζόταν χρόνια τώρα και οι οποίες δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος.

Ολο αυτό το έργο της κυβέρνησης που αναφέρατε πιστεύετε ότι το γνωρίζει ο κόσμος. Οτι θα παίξει ρόλο στη στάση του μπροστά στην κάλπη;

Η εμπειρία μου λέει ότι ο κόσμος αυτό το πράγμα το καταλαβαίνει. Εγώ πάντως δεν θέλω να απευθυνθώ στον κόσμο, θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και να τους πω ότι τώρα είναι τα δύσκολα. Τα τελευταία 24ωρα βλέπετε πως δεν συζητάμε τα σημαντικά πράγματα, όπως για παράδειγμα τις 120 δόσεις ή τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Συζητάμε για το αν ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε κότερο και αν είναι πολύ αψίκορος ο κ. Πολάκης, γιατί εγώ λέω πως αν πάμε σε μια αντιπαράθεση ιδεολογικών επιχειρημάτων και πολιτικών μετρήσεων αποτελεσμάτων, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το ΚΙΝΑΛ δεν έχουν και πολλά να μας πουν.

Τότε να σας το θέσω αλλιώς. Ποιος κερδίζει εκλογές; Η πραγματικότητα ή η αποδελτίωση, όπως λέτε;

Πρέπει να κερδίσει η πραγματικότητα και θα κερδίσει η πραγματικότητα, αλλά σας λέω ότι αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία και ακολουθεί ασθμαίνοντας η κ. Γεννηματά είναι να ταΐζει περαιτέρω την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και αν συνεχίσουμε έτσι, θα μιλάμε για ανεπιστρεπτί κρίση των θεσμών. Σας λέω ότι κερδισμένος από όλο αυτό δεν θα βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βγει η ακροδεξιά, η Χρυσή Αυγή, και όχι ο κοινοβουλευτισμός και η ίδια η Δημοκρατία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter