Ρεπορτάζ – βόμβα του MNI δείχνει «ρήξη» Κομισιόν-Eurogroup υπέρ της Ελλάδας

Ρεπορτάζ – βόμβα του MNI δείχνει «ρήξη» Κομισιόν-Eurogroup υπέρ της Ελλάδας

Σαφή διάσταση μεταξύ Κομισιόν και Eurogroup «δείχνει» ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ, σύμφωνα με το οποίο Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά έδρασαν μόνοι τους κατά των ελληνικών θέσεων, με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Το ΜΝΙ επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είχε ενημερώσει το Eurogroup περί παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, Κομισιόν και Eurogroup διαφωνούν μεταξύ τους για τις εξαγγελίες Τσίπρα και μάλιστα ο αξιωματούχος σημειώνει ότι η Κομισιόν θα είχε εγκρίνει τις εξαγγελίες Τσίπρα αν είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει.

Η διαφαινόμενη «ρήξη» στο ευρωπαϊκό σκηνικό φαίνεται να προκαλεί την αισιοδοξία της Αθήνας ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πρόβλημα θα βρει λύση εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, οι ίδιες πηγές πιστεύουν, ότι όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους, σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Να υπενθυμίσουμε ότι μόνο η Γερμανία ζήτησε να δει την έκθεση των θεσμών, για το αν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες ήταν υπέρ. Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο αυτής της απόφασης των θεσμών, μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, αυτό είναι ελάσσονος σημασίας και δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.

Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter