Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ρεπορτάζ ή θάνατος

«Ξεκίνησα με ένα μικρό δάνειο ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον πατέρα μου». Η φράση του Ντόναλντ Τραμπ έχει σκοράρει ψηλά στους ανά καιρούς κομπασμούς του, αν και οι περισσότεροι ακροατές του δεν τσεπώνουν έτσι στεγνά ένα εκατομμύριο, ούτε το θεωρούν μικροποσό. 

Αποδομώντας τα ψεύδη του Αμερικανού προέδρου ένα τμήμα των συστημικών (ω ναι…) μίντια του νέου κόσμου δίνει νικηφόρες μάχες σε ζοφερούς καιρούς. Τριάντα μία σελίδες, κάθετα στην οθόνη του υπολογιστή, καλύπτουν οι αποκαλύψεις των New York Times, προ ημερών, για την οικονομική βιογραφία του προέδρου και της οικογένειάς του.

Ερευνητές δημοσιογράφοι ξεσκόνισαν χιλιάδες έγγραφα από περίπου 200 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και εταιριών. Εντοπίστηκε ένας μηχανισμός που λειτουργούσε επί δεκαετίες με στόχο να περάσουν στον Τραμπ και τα τέσσερα αδέλφια του, χωρίς την άκομψη όχληση της εφορίας, περιουσιακά στοιχεία του πατέρα τους, του Νεοϋορκέζου κατασκευαστή, μεγαλομεσίτη και στα νιάτα του επιρρεπή στη ρητορεία της Κου Κλουξ Κλαν, Φρεντ Τραμπ (1905 – 1999).

Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τους υπολογισμούς της εφημερίδας, βρέθηκε με ένα ποσό που ισούται με τουλάχιστον 413 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές κι ένα πακέτο από ακίνητα-φιλέτα. Το μενού περιλαμβάνει εικονικές εταιρίες, παραπειστικές δωρεές, μεταφορές κονδυλίων και ανακάτεμα της τράπουλας των οικογενειακών ακινήτων, όλα αυτά πασπαλισμένα με την βουλγαράκειο αντίληψη περί νόμιμου και ηθικού.

Στο βουρκάρι των ψευδών ειδήσεων η αμερικανική δημοσιογραφία απαντά με δεμένα στόρι, επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή του πυρός το δίλημμα κάθε ακηδεμόνευτου επαγγελματία της ενημέρωσης: ρεπορτάζ ή θάνατος.                 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.