Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία – Θλιβερό ρεκόρ με 57 δημοσιογράφους νεκρούς παγκοσμίως

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία – Θλιβερό ρεκόρ με 57 δημοσιογράφους νεκρούς παγκοσμίως
Φωτογραφία αρχείου

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα για ακόμα μία φορά οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Αυτή τη φορά αποκαλύπτουν αύξηση – ρεκόρ στις δολοφονίες δημοσιογράφων ανά τον πλανήτη το 2022 ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συλλήψεις και τη λογοκρισία. Υπογραμμίζεται πως οι ΡΧΣ πριν από λίγο καιρό κατέταξαν την Ελλάδα στην 108η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην Ελευθερία του Τύπου, μία έκθεση που επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί -ανεπιτυχώς- από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: «Μπανανία» η Ελλάδα του Μητσοτάκη στην Ελευθερία του Τύπου: 108η στον κόσμο, πίσω από Τόγκο και Μποτσουάνα

Όπως επισημαίνουν οι ΡΧΣ στη νέα έκθεσή τους, συνολικά σε όλο τον κόσμο, 57 δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τη δέσμευσή τους να φέρουν στο φως ειδήσεις το 2022, που μεταφράζεται σε αύξηση 18,8% εν συγκρίσει με το 2021.

Δείτε επίσης: Έκθεση RSF: Θλιβερά ρεκόρ το 2022 – 533 φυλακισμένοι και 57 νεκροί δημοσιογράφοι

Το Μεξικό ήταν η χώρα όπου δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο τη χρονιά που φεύγει. Σύμφωνα με την έκθεση, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφτηκαν 11 φόνοι εργαζομένων σε ΜΜΕ από τον Ιανουάριο ως την 1η Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των φόνων σε παγκόσμια κλίμακα (57).

«Οι πιέσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών και οι μηχανισμοί προστασίας των αρχών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς», στηλίτευσε η RSF.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδόν οι μισές δολοφονίες εργαζομένων σε ΜΜΕ διαπράχθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Χώρες που πλήττονται από κύματα βίας είναι ανάμεσα σε αυτές που χαρακτηρίζονται οι πιο επικίνδυνες για όσους ερευνούν υποθέσεις συνδεόμενες με το οργανωμένο έγκλημα, τις συμμορίες και τη διαφθορά, σημειώνεται στο κείμενο.

Η οργάνωση υπογραμμίζει τις 49 υποθέσεις δημοσιογράφων που αγνοούνται και άλλες 65 που απήχθησαν, σε παγκόσμια κλίμακα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter