Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα: Απειλή για τους έλληνες δημοσιογράφους η αλλαγή του ορισμού των fake news

Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα: Απειλή για τους έλληνες δημοσιογράφους η αλλαγή του ορισμού των fake news

Ζητήθηκαν μέτρα εμπιστοσύνης μετά το συμβόλαιο θανάτου κατά του Κώστα Βαξεβάνη, όμως «η κυβέρνηση φάνηκε να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση», αναφέρουν.

Ένα ακόμη σήμα κινδύνου εκπέμπει η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) για τη δυστοπική κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η RSF τονίζει ότι η αστυνομική έρευνα δεν έχει αποδώσει καρπούς, ενώ καταγγέλλει το γεγονός της έλλειψης πληροφόρησης από την κυβέρνηση για το θέμα, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις της προς το υπ. Εσωτερικών.

«Ο δικηγόρος της οικογένειας Καραϊβάζ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την πορεία της έρευνας και την βούληση των αρχών να αποκαλύψουν όσους βρίσκονται πίσω από τη δολοφνία. Η RSF έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες της προς τον υπουργό Εσωτερικών στις αρχές Αυγούστου, ωστόσο ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση, παρά τις αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις.”Ζητάμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έρευνα”, αναφέρει σε δηλωσή του ο Παβόλ Σζαλάι, επικεφαλής του γραφείου της RSF για την ΕΕ και τα Βαλκάνια. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση. Η επίλυση της δολοφονίας του Καραϊβάζ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ελλήνων δημοσιογράφων”», αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση.

Παράλληλα, η RSF τονίζει το γεγονός ότι λαμβάνοντας αφορμή από το συμβόλαιο θανάτου κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομίας, καταγγέλλοντας όμως ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Χαρακτηρίζει μάλιστα «σοβαρή απειλή» για τους έλληνες δημοσιογράφους την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που επεκτείνει τον ορισμό των fake news σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου.

«Η υπόθεση (σ.σ.: του Καραϊβάζ) έχει επιβεβαιώσει τις ανεπάρκειες στα μέτρα που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές για την προστασία του προσωπικού των ΜΜΕ. Παρά το ότι οι δημοσιογράφοι απειλούνται από το οργανωμένο έγκλημα, οι σχέσεις τους με τις αρχές χαρακτηρίζονται από βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης.

Όταν ένα σχέδιο δολοφονίας κατά του ερευνητικού δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη αποκαλύφθηκε στα τέλη Απριλίου, η RSF ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν μέτρα που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομίας, από την οποία εξαρτώνται για την προστασία τους.

Όμως η κυβέρνηση φάνηκε να κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση όταν η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε νομοθεσία που θα επεκτείνει τον ορισμό των fake news. Το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει επικριθεί από την Ένωση Εκδοτών, έχει σκοπό να επεκτείνει το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων στο επίπεδο κάθε πληροφορίας που μπορεί να προκαλέσει δημόσια ανησυχία ή να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ειδικά στη δημόσια υγεία. 

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή στο δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροροφορίες για το δημόσιο συμφέρον.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 70ή θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, στο ετήσιο κατάλογο ελευθερίας του τύπου της RSF, πέντε θέσεις χαμηλότερα από το 2020», καταλήγει η RSF.

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter