Παραδοχή Βαρβιτσιώτη: Μόνο όταν παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ θα ζητήσουμε κυρώσεις κατά των Τούρκων!

Παραδοχή Βαρβιτσιώτη: Μόνο όταν παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ θα ζητήσουμε κυρώσεις κατά των Τούρκων!

Σε μία πολιτική ομολογία που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις προχώρησε στη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξηγώντας τους λόγους που ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 

Μάλιστα, άφησε υπόνοιες για κάτι που ίσως περιμένει η κυβέρνηση το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για το εν λόγω ζήτημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που αντικείμενο είχε τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την άποψη ότι ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μη ζητήσει την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, με το σκεπτικό ότι αυτό θα γίνει όταν οι γείτονες παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ.

«Θέλαμε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή δεν έχουμε την παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες και θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό να εκφραστεί αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταδικαστεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Αυτός ήταν κεντρικός στόχος».

Ανέφερε δε ότι στόχευση της ελληνικής πλευράς ήταν «να συγκροτήσουμε και πέραν Ευρώπης συμμαχία γύρω από την καταδίκη αυτής της ενέργειας που έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας δικαιώματα. Αυτή η συμμαχία να αποτελέσει και ένα διπλωματικό φράχτη απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συντελεστεί σε αυτή την ΑΟΖ και πριν συντελεστεί αυτή η ενέργεια να μην ζητήσουμε επιβολή κυρώσεων».

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατέληξε με μία διατύπωση που αφήνει αρκετές υπόνοιες σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. «Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα να μην έχουμε πολλά περιθώρια» είπε προκαλώντας το ερώτημα τι περιμένει η κυβέρνηση να συμβεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter