Ρεσάλτο ψευτο-επενδυτών µε τις ευλογίες Αδωνη

Ρεσάλτο ψευτο-επενδυτών µε τις ευλογίες Αδωνη

Μπορεί η παρουσία του χολιγουντιανού σταρ Μπίλι Ζέιν δίπλα στον Αδωνη Γεωργιάδη να έφερε λάµψη στο ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά ό,τι λάµπει δεν είναι χρυσός. Το Documento φέρνει σήµερα στο φως στοιχεία και µαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για επενδυτές-αρπακτικά που προσπαθούν να απλώσουν τα πλοκάµια τους σε ολόκληρη την υφήλιο. Ολα αυτά µε τις ευλογίες του Ελληνα υπουργού που τους συνάντησε για… δηµόσιες σχέσεις.

∆ευτέρα 25 Νοεµβρίου. Τα φλας αστράφτουν το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης µας ενηµερώνει µέσω του αγαπηµένου του Twitter ότι συναντήθηκε µε εκπροσώπους της Parkpine Capital. Μεταξύ αυτών και «ο δικός µας Μπίλι Ζέιν για να διοργανώσουµε πολλά ωραία πράγµατα εδώ». Αραγε τι θα διοργανώσει το υπουργείο µε µια εταιρεία από το Λος Αντζελες και έναν 53χρονο ηθοποιό του οποίου το αστέρι έχει ήδη σβήσει;

Χρήστες του Twitter σχολίασαν ότι ο λογαριασµός της Parkpine Capital δεν ακολουθούσε κανέναν και είχε µετά βίας 25 followers. Τα σχόλια για ανύπαρκτη εταιρεία έπεσαν βροχή. ∆ύο µέρες µετά ο Σωτήρης Μητραλέξης, πανεπιστηµιακός και στέλεχος του πολιτικού σχεδιασµού του ΜέΡΑ25, µε άρθρο του στο The Press Project αναφέρθηκε στο θέµα. «Και πολύ στενοχωρήθηκα» δήλωσε ειρωνευόµενος ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς σχετικά από το Documento.

Fund-φάντασµα

«Η Parkpine Capital είναι ένα ταµείο επιχειρηµατικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται στην ενδυνάµωση των επιχειρηµατιών παγκοσµίως για να απογειώσουν τις εταιρείες τους». Ετσι αυτοπαρουσιάζεται στην κακοφτιαγµένη ιστοσελίδα της. Ιδρύθηκε, όπως αναφέρουν, στο Λος Αντζελες το 2016 υπό τη νοµική µορφή ενός Venture Capital (VC), δηλαδή ενός τύπου ιδιωτικού µετοχικού κεφαλαίου που χρηµατοδοτεί startup εταιρείες. Εταιρεία µε το όνοµα Parkpine Inc. εµφανίζεται από το 2014 στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ µε διεύθυνση που είναι καταχωρηµένη στη βάση δεδοµένων των offshore. Αν και δηλώνει VC, δεν έχει καµία παρουσία στα οικονοµικά δεδοµένα που είναι καταχωρηµένα στο Bloomberg, το εγκυρότερο οικονοµικό Μέσο στον κόσµο, ούτε υπάρχει επίσηµη αναφορά της εταιρείας στο αµερικανικό Securities and Exchange Commission (SEC). Επίσης, φαίνεται ότι δεν είναι γνωστή σε κύκλους γνωστών αµερικανικών VCs. Σε τηλεφωνική επικοινωνία µας το στέλεχος ενός VC είπε ότι δεν έχει ξανακούσει ούτε την εταιρεία ούτε τους µάνατζέρ της. ∆ηλώνει έδρα στην πόλη Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας. Τα κεντρικά της βρίσκονται στη διεύθυνση 405 El Camino Real Menlo Park, CA, 94025. Στη διεύθυνση ωστόσο βρίσκεται ένα κατάστηµα της γνωστής πολυεθνικής UPS. Επικοινωνήσαµε µε τον υπεύθυνο που διαβεβαίωσε ότι το παράρτηµα της UPS έχει έδρα επί πολλά χρόνια εκεί, ότι δεν έχει χτιστεί άλλος όροφος και ότι ουδέποτε έχει ακούσει την Parkpine Capital.

Η δεύτερη έδρα που δηλώνει επίσης ταυτίζεται µε κατάστηµα της UPS. Στη διεύθυνση Los Angeles 5419 Hollywood Blvd LA, CA, 90027 εµφανίζονται διάφορα καταστήµατα – πρόκειται για οικοδοµικό τετράγωνο. Επικοινωνήσαµε µε γειτονικά κατάστηµατα και µε το παράρτηµα της UPS. Κανένας δεν έχει ακούσει ποτέ την Parkpine. Μας πληροφόρησαν ότι δεν ήξεραν αν στους άνω ορόφους (φαίνεται να είναι µόνο διαµερίσµατα) στεγαζόταν κάποιο γραφείο. Καλέσαµε και στα δύο γραφεία της Parkpine. Κανείς δεν απάντησε.

Η βιτρίνα της εταιρείας

Πίσω από την εταιρεία βρίσκονται, όπως τουλάχιστον λένε οι ίδιοι, ένας µεσόκοπος Ελληνοαµερικανός σταρ, γνωστός κυρίως για τον ρόλο του κακού στον «Τιτανικό», και ένας Αιγύπτιος επενδυτής που κάποτε πρωτοπόρησε στο Κάιρο στήνοντας online φαρµακείο. Ο λόγος για τους Μπίλι Ζέιν και Αχµεντ Σαµπάνα.

Ο ρόλος του πρώτου φαίνεται να είναι επί των… δηµοσίων σχέσεων. Περιφέρεται από χώρα σε χώρα, µιλάει σε ΜΜΕ και εκµεταλλεύεται το χολιγουντιανό του παρελθόν. Κάπως έτσι δηλαδή φαίνεται να άνοιξαν οι πόρτες στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη. «Εστειλαν mail στο γραφείο µου και κανονίστηκε η συνάντηση. Με προσέγγισαν για δηµόσιες σχέσεις και για τον ίδιο λόγο τους δέχτηκα. Βλέπω κάθε µέρα στο γραφείο µου 100 άτοµα» δήλωσε στο Documento ο υπουργός. Ο Σαµπάνα αυτοπαρουσιάζεται ως «επιδραστικός» επενδυτής, αλλά σχετικές αναφορές δεν υπάρχουν σε έγκριτα ΜΜΕ του εξωτερικού. ∆ηµοσιεύµατα που του πλέκουν το εγκώµιο υπάρχουν στο περιοδικό «Forbes». Τα υπογράφει η ίδια συντάκτρια που καλύπτει ρεπορτάζ εταιρειών µόδας και όχι το επενδυτικό.

Οι αποτυχηµένες επενδύσεις

Η εταιρεία στο portfolio της αναγράφει πέντε επενδύσεις: την Instapill, το Silicon Valley Institute of Technology, το Community, το testcard και το Global Ventures Summit µε το πλέον πιασάρικο µότο «Η Σίλικον Βάλεϊ γυρίζει τον κόσµο». Αυτό δήλωνε και σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο Μπίλι Ζέιν λίγες ηµέρες µετά τη συνάντηση µε τον Αδ. Γεωργιάδη, ότι θέλει να φέρει τη Σίλικον Βάλεϊ και το… Χόλιγουντ στην Ελλάδα. Μαζί και επενδύσεις εκατοµµυρίων στο ελληνικό οικοσύστηµα των startups.

Η Instapill εµφανιζόταν µέχρι τις 2 ∆εκεµβρίου να είναι ανενεργή επιχείρηση που µέσω eshop πωλούσε σκευάσµατα διατροφής, βιταµίνες κ.ά. Στις 3 ∆εκεµβρίου η ιστοσελίδα της επαναλειτούργησε. Στο Facebook έχει µόνο 84 likes ενώ έχει κάνει συνολικά τρεις αναρτήσεις τον Μάιο του 2016. Συστάθηκε το 2014. Στο Twitter έχει έναν ακόλουθο ενώ ακολουθεί τέσσερις λογαριασµούς. Εχει κάνει µόνο ένα tweet. ∆εν έχει παρουσία στο LinkedIn.

Το Community είναι εφαρµογή για chat. Είχε άλλο όνοµα στο παρελθόν και δεν έπιασε ποτέ. Το testcard είναι µια medtech επιχείρηση που ανέπτυξε ένα mobile app για άµεσα αποτελέσµατα σε τεστ ούρων. Συµµετείχε το 2017 στο συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο η Parkpine Capital και ονοµάζεται Global Venture Summit (GVS). Αυτό το συνέδριο εµφανίζεται ως ακόµη µια επένδυσή της.

Τέλος, υπάρχει το Silicon Valley Institute of Technology, µε έδρα πάλι το ίδιο κατάστηµα της UPS στο Μένλο Παρκ. Υποτίθεται ότι «ενώνει τον κόσµο µε τη Σίλικον Βάλεϊ». Ζητά 12.500 δολάρια το κεφάλι για να συµµετάσχει κάποιος στο πρόγραµµα. Η ιστοσελίδα είναι πρόχειρα φτιαγµένη και τα social media της παραπέµπουν στο Wix, γνωστή ιστοσελίδα για την κατασκευή της δικής σου ιστοσελίδας.

01 Μεγάλη έρευνα του Documento αποκαλύπτει την επενδυτική φούσκα που έχουν δηµιουργήσει σε παγκόσµιο επίπεδο οι Μπίλι Ζέιν (δεξιά από τον Αδωνη) και Αχµεντ Σαµπάνα (αριστερά), οι οποίοι συναντήθηκαν µε τον υπουργό Ανάπτυξης στο γραφείο του. Ο Αδ. Γεωργιάδης τους έδωσε το πράσινο φως για να διοργανώσουν το συνέδριο τους για startups και στην Αθήνα

02 Οµως, όπως αποκαλύπτουµε σήµερα, η έδρα και τα κεντρικά γραφεία που δηλώνει η Parkpine Capital των δύο ψευδοεπενδυτών δεν υπάρχουν αφού στις διευθύνσεις αυτές βρίσκονται καταστήµατα της διεθνούς µεταφορικής εταιρείας UPS µε τα οποία και επικοινωνήσαµε

03 Η αξιοπιστία των δύο επενδυτών αποδεικνύεται και από το… δόλωµα του βραβείου των 50 χιλ. δολαρίων που υπόσχονταν στους νικητές του διαγωνισµού των συνεδρίων τους. Αλλά η επιταγή ήταν µόνο για τη φωτογράφιση αφού σύµφωνα µε τις µαρτυρίες των ίδιων ορισµένοι δεν πήραν ούτε ένα δολάριο.

Η… µπίζνα µε τα συνέδρια

Το GVS διοργανώνεται αρκετές φορές τον χρόνο σε διάφορες πόλεις του κόσµου. Στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, το Μπαλί της Ινδονησίας, στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και πρόσφατα στο Λουξεµβούργο. Πλασάρεται ως κορυφαίο event που ενώνει επενδυτές από τη Σίλικον Βάλεϊ και τον υπόλοιπο κόσµο µε startup εταιρείες. Σύµφωνα µε τους διοργανωτές µέσω αυτού κινούνται εκατοµµύρια ευρώ.

Στο Μεξικό, όπως πληροφορείται η εφηµερίδα, υπάρχει έντονη γκρίνια για τη διοργάνωση που έγινε το 2018. Στο έγγραφο που φέρνουµε στο φως αποκαλύπτεται η συµφωνία της ProMexico, κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Μεξικού, µε την Parkpine Capital. Η ProMexico έδωσε σχεδόν 100.000 ευρώ για τη διοργάνωση και απαιτούσε από τον Σαµπάνα να τη φέρει τουλάχιστον 20 επενδυτές από τη Σίλικον Βάλεϊ που θα µπορούν να επενδύσουν έως και 30 δισ. δολάρια. ∆εν υπάρχουν πληροφορίες για επίτευξη των στόχων παρά το σηµαντικό ποσό που βγήκε από τον κρατικό κορβανά, παρ’ όλα αυτά ανακοίνωσαν νέο συνέδριο το 2019.

Κάθε startup εταιρεία καταβάλλει 100 δολάρια για να πάρει µέρος στο συνέδριο. Το GVS προσφέρει έπαθλο 50.000 δολαρίων στη νικήτρια εταιρεία του «Pitch battle». Το GVS δεν θα ξαναδιοργανωθεί στο Λος Αντζελες γιατί ο Σαµπάνα έχει µπει στη µαύρη λίστα µετά τον δηµόσιο διασυρµό του από παλαιότερο νικητή που δεν εισέπραξε ποτέ το χρηµατικό βραβείο. Πρόκειται για τον Τρέι Μπράουν που µίλησε αποκλειστικά στο Documento χαρακτηρίζοντας τους Σαµπάνα και Μπίλι Ζέιν «καλλιτέχνες της απάτης». Ακόµη δύο νικητές µιλούν στην εφηµερίδα καταγγέλλοντας ακριβώς το ίδιο.

Αυτό λοιπόν το συνέδριο έχουν στόχο να φέρουν στην Ελλάδα σε ένα δύο χρόνια, µε τις ευλογίες φυσικά του Αδ. Γεωργιάδη. «∆εν κάνουµε έλεγχο σε όποιον µπαίνει στο γραφείο µας. Μας πρότειναν να διοργανώσουν στην Ελλάδα ένα συνέδριο για digital high technology. Τους είπαµε ότι είναι ευπρόσδεκτοι. ∆εν υπογράψαµε καµία συµφωνία. ∆εν υπάρχει δηµόσιο χρήµα και εµπλοκή του υπουργείου, άρα δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθώ περισσότερο. Οταν µε το καλό κάνουν το συνέδριό τους στην Αθήνα και θέλουν βοήθεια από το υπουργείο, θα τη δώσουµε όπως σε όλους. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο» δήλωσε στο Documento ο υπουργός Ανάπτυξης, λέγοντας χαρούµενος ότι αν τον καλέσουν να µιλήσει, θα πάει.

Η εφηµερίδα απευθύνθηκε και στην Parkpine Capital και έλαβε την ακολουθεί απάντηση: «Η εταιρεία Parkpine Capital ιδρύθηκε το 2014. Εχουµε πολλά γραφεία στο Λος Αντζελες, το Μένλο Παρκ και το Μεξικό. Χρησιµοποιούµε τις διευθύνσεις µόνο για αλληλογραφία. Με τον Ελληνα υπουργό στην πρώτη µας συνάντηση συζητήσαµε την πιθανότητα να διοργανώσουµε το συνέδριό µας στην Ελλάδα εξαιτίας του εντυπωσιακού αρµπιτάζ (εξισορροποιητική κερδοσκοπία/αγορά περιουσιακού στοιχείου και άµεση πώληση σε υψηλότερη τιµή) της χώρας σας. Ο κάθε νικητής λαµβάνει διαφορετικό µερίδιο από το βραβείο των 50 χιλ. δολαρίων ανάλογα µε τους χορηγούς µας στην εκάστοτε πόλη».

∆εν µας απάντησαν επί της ουσίας αλλά µας αποκάλυψαν ότι έρχονται για να κερδοσκοπήσουν.

Μαρτυρίες για τους… καλλιτέχνες της απάτης

Μάικλ Χίλι – CEO Octagon Studio

Οι κατηγορίες για τον Σαµπάνα και τη διοργάνωση είναι αληθείς. Τον Απρίλιο του 2017 το Octagon Studio κέρδισε στον διαγωνισµό του GVS στο Μπαλί. Η εκδήλωση διαφήµιζε βραβείο 50.000 δολαρίων. Τραβήξαµε φωτογραφίες µε µια τεράστια επιταγή και αργότερα µας ενηµέρωσαν ότι στην πραγµατικότητα υπήρχαν µόλις 10.000 δολάρια και τα υπόλοιπα θα αποτελούσαν πληρωµή σε είδος από την Google και την Amazon για τη χρήση των διαδικτυακών τους υπηρεσιών. Αυτό ήταν έκπληξη, αλλά η µεγαλύτερη ήταν όταν προσπαθήσαµε να παραλάβουµε τις 10.000 δολάρια. Παραλάβαµε συνολικά 2.495 δολάρια, Αυτό έγινε περίπου εννιά µήνες µετά την εκδήλωση και µε την υπόσχεση να µας πληρώσουν µετά την υπολειπόµενη οφειλή σε τρεις µηνιαίες δόσεις. ∆εν παραλάβαµε ποτέ τα υπόλοιπα χρήµατα. Πολυάριθµα mails στον Αχµεντ ποτέ δεν απαντήθηκαν. Το διαφηµιζόµενο βραβείο 50.000 δολαρίων προσέλκυσε πολλές startups στην εκδήλωση, συµπεριλαµβανοµένης και της δικής µας. Η εκδήλωση ήταν κακά οργανωµένη.

Λίζα Ουόνγκ – CEO Binary Bubbles

Κερδίσαµε στο GVS LA το 2018. Πληροφορηθήκαµε εκ των προτέρων ότι το µεγαλύτερο µέρος των 50.000 δολαρίων δεν θα δινόταν σε µετρητά αλλά σε υπηρεσίες. Τα χρήµατα του βραβείου υποτίθεται ότι θα ήταν 5.000 δολάρια. ∆εν τα λάβαµε ποτέ.

Τρέι Μπράουν – Founder Bunje SMART

Το 2017 συµµετείχα µε την πρώτη µου startup εταιρεία στο GVS στο Λος Αντζελες. Πηγαίναµε µε τον Σαµπάνα στο ίδιο πανεπιστήµιο και ένας καθηγητής µού πρότεινε να πάω. Εδωσα 100 δολάρια. Κέρδισα τον διαγωνισµό και τις 50.000 δολάρια. Ελαβα µόνο 5.000 δολάρια, όχι σε µετρητά αλλά σε είδος, παροχή υπηρεσιών (επιχειρηµατικές κάρτες κ.ά.). Του είπα να υπογράψουµε συµφωνητικό για τα χρήµατα αλλά δεν δέχτηκε. Είτε θα περίµενα, όπως µου είπε, είτε θα παραιτούµουν από το βραβείο. Περίµενα και τελικά δεν πληρώθηκα ποτέ. Η διοργάνωση ήταν κακή. Εναν χρόνο µετά πήγα στο GVS στο Λος Αντζελες και του τα είπα δηµόσια. Υπάρχει και βίντεο. ∆εν προχώρησα µε ένδικα µέσα την υπόθεση διότι ήταν χρονοβόρο και κοστοβόρο. ∆εν είναι αυτό που παρουσιάζουν. Είναι καλλιτέχνες της απάτης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter