Ρεσιτάλ αποδόμησης της Δημοκρατίας στα γενέθλια της ΝΔ από τον Μητσοτάκη

Ρεσιτάλ αποδόμησης της Δημοκρατίας στα γενέθλια της ΝΔ από τον Μητσοτάκη

Με μια ομιλία κομματάρχη… παλαιάς κοπής που απαξιώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους πολιτικούς του αντιπάλους εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το πρωί της Τρίτης στην πανηγυρική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τα «γενέθλια» του κόμματος. Παρά τις κορώνες περί Δημοκρατίας, πανηγύρισε την πλήρη αποσάθρωση των κοινοβουλευτικών θεσμών και την μετατροπή της Βουλής σε «μηχανή νομοθέτησης», περιέγραψε την κυβέρνησή του ως στόχο εχθρών εντός και εκτός συνόρων και επιφύλαξε εξαιρετικά νοσηρές αναφορές για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Δείτε επίσης: Από την «ντροπή της δεξιάς» στο «χρόνια πολλά ΝΔ» ένας Άδωνης δρόμος (Videos)

Όπως ομολόγησε στο τέλος της ομιλίας του, παρά την σοβαρή φθορά του κόμματός του και την έντονη δυσφορία των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του, παραμένει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές, επιστρατεύοντας τον διχαστικό τόνο που εγκαινίασε κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: «Όλα για όλα» με τον ίδιο πάνω απ’ όλα το μήνυμα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Πασχίζοντας να εξοβελίσει κάθε κριτική που δέχεται από τα δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως απέναντι στη ΝΔ θα βρεθούν «η διαστρέβλωση, η υπερβολή και η λάσπη, δίπλα μας αμήχανες συμπεριφορές που προκαλούν σύγχυση και πριμοδοτούν το πείραμα αστάθειας και ακυβερνησίας». Μάλιστα, στην προσπάθεια απαξίωσης κάθε κριτικής που δέχεται η κυβέρνησή του, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως «κατασκευάζει απώλειες από τον κορονοϊό, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και καταγγέλλει παραβίαση του ασύλου όταν η αστυνομία συλλαμβάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα στις φοιτητικές εστίες».

Συνέθεσε έτσι και πάλι το αφήγημα του εσωτερικού εχθρού, αφού λίγο πριν μίλαγε για τη χώρα ως «σκάφος», τους βουλευτές του ως «πλήρωμα» και κρατώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του καπετάνιου.

«Απέναντι στις όποιες τρικυμίες, διαβεβαιώνω ότι στον ταραγμένο κόσμο θα είναι πολλές, το εθνικό σκάφος να είναι ισχυρό και στο τιμόνι δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα. Ισχυρό εθνικό σκάφος, αυτοδύναμη Ελλάδα, σταθερό τιμόνι, Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση» φώναζε την ώρα που χειροκροτούσαν οι βουλευτές του, πιστοποιώντας πως στον δρόμο προς τις εκλογές κινείται κάθε άλλο παρά με μετριοπάθεια και με την έγνοια της σταθερότητας στο μυαλό του, με μόνο στόχο την αυτοδυναμία του κόμματός του.

Ακόμα ένα σημείο που προκάλεσε αίσθηση από την αμετροέπεια ήταν αυτό που συνεχάρη τους βουλευτές του για τα 330 και πλέον νομοσχέδια που έχουν ψηφίσει στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα. Με απλά μαθηματικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ανά περίπου τρεισήμισι ημέρες. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την αδυναμία ουσιαστικής μελέτης και διαβούλευσης των όσων η κυβέρνησή του νομοθετεί, και μάλιστα, σε μία περίοδο που η Βουλή είχε αναγκαστεί για καιρό να περιστείλει τη λειτουργία της ελέω κορονοϊού, την ώρα που διεθνείς κρίσεις επανέφεραν συνεχώς νέες προκλήσεις. Ο ίδιος όμως εμφανίστηκε… κατευχαριστημενος που το κόμμα του παρέμεινε προσηλωμένο στο πρόγραμμά του, το οποίο εφάρμοσε εν πολλοίς αγνοώντας τα όσα συνέβησαν παράλληλα, όπως συνέβη με την αποδόμηση της Υγείας και της Παιδείας.

Σημειώνεται ακόμα πως μέσα στην ομιλία του είχε φροντίσει να «κρύψει» την παράδοση της κυβέρνησής του στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Αφού επανέλαβε τα γνωστά για τους εθνικούς προϋπολογισμούς που «δεν μπορούν να καλύψουν τις ανατιμήσεις», περιέγραψε κάποια από τα ισχνά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε προ εβδομάδων ως «έναν κύκλο που κλείνει», βάζοντας -προς το παρόν τουλάχιστον- τελεία στις απαιτήσεις των πολιτών για επιπλέον στήριξη.

Τέλος, οι αναφορές του στην τουρκική επιθετικότητα ήταν ελάχιστες και μετρημένες, με τον ίδιο να αναφέρεται και πάλι στους Τούρκους πολίτες, σημειώνοντας πως «είναι φίλοι, και ξέρουν πως η γεωγραφία δεν αλλάζει αν παραχαράσσουν τους χάρτες της». Πρόσθεσε ακόμα πως «περιμένουμε την άλλη όχθη του Αιγαίου στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης». Λίγο πριν είχε ταυτίσει για μία ακόμα φορά την ρωσική εισβολή με «κάποιους που θέλουν να μιμηθούν στη γειτονιά μας».

«Ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου» ανέφερε εισαγωγικά, λανσάροντας ένα μότο που θυμίζει τηλεοπτική διαφήμιση, βάζοντας ως «θεμέλια» του κόμματός του την προστασία της πατρίδας, την ανοιχτή παραγωγική οικονομία, τη δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία και την εθνική ενότητα. Παρότι «θεμέλια», δύσκολα θα έλεγε κανείς πως τα στοιχεία αυτά διέτρεχαν τον λόγο του. Μένει να φανεί τι θα σημαίνει αυτό για την πολιτική του, στην πορεία για τις εκλογές.

Κρίνοντας πάντως από την κατάληξη της ομιλίας του όπου πιο καθαρά από ποτέ το τελευταίο διάστημα διαμήνυσε πως στοχεύει σε μία μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν παρακαλώντας τους βουλευτές του να ενεργοποιηθούν σε αυτόν τον στόχο, φαίνεται πως τα «θεμέλια» του κόμματος θα θυσιαστούν και πάλι στο όνομα της δικής του πολιτικής επιβίωσης.

Φυσικά, από μία τέτοια «γιορτή» δεν θα μπορούσε κανείς να μην σταθεί και στις απουσίες. Και εκτός της προφανούς απουσίας σε οποιαδήποτε αναφορά στο διπλό σκάνδαλο παρακολουθήσεων που φέρει την υπογραφή του και των εκλεκτών συνεργατών του, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απουσία των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Καλά 48, με λίγα λόγια.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Διεθνοποιεί την επίθεση στο Documento με συκοφαντίες στους Sunday Times

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter