«Ρέστα» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ζητούν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άρση της προστασίας των μαρτύρων

«Ρέστα» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ζητούν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άρση της προστασίας των μαρτύρων

Την επανεξέταση της υπαγωγής των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» αναμένεται να ζητήσει αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, κορυφώνοντας την αντιθεσμική επίθεσή τους κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.

Το τελευταίο τους χαρτί στην «τσόχα» της Προανακριτικής Επιτροπής πετούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, στοχεύοντας στην εξόντωση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Μετά από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα μεταβεί στις 14:00 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να αποσκοπούν σε ρελάνς μετά την χθεσινή επίσκεψη Όλγας Γεροβασίλη και Σπύρου Λάππα στον Βασίλη Πλιώτα.

Διαβάστε επίσης: Ξεκάθαρος ο αρμόδιος εισαγγελέας για τους προστατευόμενους μάρτυρες: Ενεργείστε σύμφωνα με το νόμο

Κατά τις πληροφορίες, η απόφαση που στήριξαν μόνο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ Επιτροπής ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη. Αλήθεια, αφού κατά τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ το έγγραφο του επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς τους παρέχει κάθε αρμοδιότητα για την εξέταση των μαρτύρων, γιατί αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα επισκεφτεί τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Οι εκπρόσωποι των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων ισχυρίζονται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες δια ζώσης και χωρίς κάλυψη χαρακτηριστικών και αλλοίωση φωνής, τη στιγμή που στην επιστολή του προς την Επιτροπή ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστηρίζει ότι τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις διασφάλισης της ανωνυμίας του.

Εδώ, εγείρεται το ερώτημα πώς έχουν αυτήν την πληροφόρηση οι συγκεκριμένοι βουλευτές; Είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Λ. Σοφουλάκη ενώπιον του οποίου κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες; Εφόσον έχει προκύψει εδώ και αρκετές ημέρες αυτή η παραφιλολογία γύρω από την εξέταση των «Σαράφη» και «Κελέση» από τον Λ. Σοφουλάκη γιατί δεν ξεκαθαρίζεται επίσημα από τον Άρειο Πάγο ο τρόπος κατάθεσης των μαρτύρων;

Στην εν λόγω απόφαση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ βάλλουν κατά της προϊσταμένης της Ελένης Τουλουπάκη, καταγγέλλοντας τη μη διαβίβαση εγγράφων και στοιχείων, τα οποία η Επιτροπή έχει αιτηθεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Ζητούν δε την επανεξέταση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της υπαγωγής των «Σαράφη» και «Κελέση» σε καθεστώς προστασίας. «Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι σημερινές προτάσεις και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων» τονίζουν πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Πριν τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, το ΚΚΕ αιτήθηκε την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Το αίτημα στηρίχθηκε από την Ελληνική Λύση αλλά απερρίφθη από τα λοιπά κόμματα. Γιατί η ΝΔ δεν υιοθέτησε το αίτημα του ΚΚΕ αφού θα εξυπηρετούσε τις στοχεύσεις της;

«Με αίσθημα ευθύνης το ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Ολο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε χωρίς φωνές και κουρνιαχτό να προσεγγίσουμε την ουσία της υπόθεσης. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Δηλαδή ποιο είναι αυτό; Την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων που είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι τελευταίες εξελίξεις των δύο προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν αυτό που έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Οτι υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική, ούτε καν τυπική από ό,τι φαίνεται εξέταση αυτών των προστατευόμενων μαρτύρων» δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, συμπληρώνοντας:

«Από αυτή την άποψη σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας που είχαμε προαναγγείλει. Δηλαδή να αρθεί το καθεστώς προστασίας ούτως ώστε η Επιτροπή να τους εξετάσεις. Δυστυχώς η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους της Προανακριτικής Επιτροπής, επέμεναν στις θέσεις τις οποίες είχαν διατυπώσει στο παρελθόν για το πώς θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων. Θεωρούμε – σε αυτό το σημείο να δηλώσουμε – ότι παρότι διατηρούν τις μάσκες και λόγω καρναβαλιού στους «προστατευόμενους μάρτυρες» πέσαν οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων. Εχουμε δηλαδή μία συμπαιγνία επί της ουσίας. Δεν θέλουν ούτε η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά, να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας, θέλουν να καλλιεργούν απλά και μόνο εντυπώσεις πρόσκαιρες ο καθένας για το δικό του συμφέρον γιατί τους βολεύει αυτή τη κατάσταση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter