Ρέθυμνο: Μαθητική πορεία για την καταδίκη των μαθητών που έκαναν κατάληψη

Ρέθυμνο: Μαθητική πορεία για την καταδίκη των μαθητών που έκαναν κατάληψη

Πορεία διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη, μαθητές, μέλη των από το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου , το Μουσικό Γυμνάσιο, το Πειραματικό Γυμνάσιο, το 3ο Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το Γυμνάσιο Καντάνου και το Λύκειο Βάμου διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη καταδίκη τριών μαθητών επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη, κατόπιν καταγγελίας του διευθυντή του σχολείου.

Με κύριο σύνθημα «Όχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων» οργανώνεται στις 7 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, μαθητική πορεία στο Ρέθυμνο μπροστά στο Δημαρχείο.

Το θέμα της καταδίκης των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου συνεχίζει να απασχολεί την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου «ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τάχθηκε ενάντια στο μαθητοδικείο και τη λογική της καταστολής, προκαλώντας τις δηλώσεις του υπουργού, περί κατάργησης του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων αλλά και την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζήτησε την επανεξέταση ή άρση της ποινής. Ωστόσο οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάποιες από τις πτυχές της ιστορίας. Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι πρώτη φορά καταδικάζονται μαθητές για μια μορφή πάλης μετά από καταγγελία του ίδιου του διευθυντή τους, γεγονός το οποίο δημιουργεί δεδικασμένο και δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από πολλούς καλοθελητές στο μέλλον. Η πάλη για την ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης πρέπει να βρει την εκπαιδευτική κοινότητα συσπειρωμένη».

Η ΕΛΜΕ τονίζει ακόμη πως «η δικαιοσύνη κάθε άλλο παρά τυφλή αποδείχτηκε. Επέβαλλε στους μαθητές ποινές προς παραδειγματισμό με σαφή στόχο τη νουθέτηση του μαθητικού κινήματος ενώ εμείς, ως λειτουργοί της εκπαίδευσης, εκτός από την καθημερινή μάχη που δίνουμε για τη μόρφωση των μαθητών μας ώστε να γίνουν δημοκρατικοί και συνειδητοί πολίτες, έχουμε χρέος να στεκόμαστε πλάι τους τόσο στις σωστές όσο και στις λάθος επιλογές τους. Με μοναδικά εργαλεία τον διάλογο, το σεβασμό και την υπεράσπιση των συλλογικών-δημοκρατικών διαδικασιών».

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές:

“Με μια πρωτοφανή απόφαση το Δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε τρεις μαθητές του 1ουΓυμνασίου Ρεθύμνου σε κοινωνική εργασία 80 ωρών, μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου.

Οι μαθητές καταδικάστηκαν επειδή τόλμησαν στην αρχή της χρονιάς να τεθούν επικεφαλής της κινητοποίησης του σχολείου τους. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε 15χρονα παιδιά που κινητοποιήθηκαν για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές και δε θα τους κοιτάζει στην τσέπη των γονιών τους. Οι μαθητές του σχολείου κινητοποιήθηκαν για τα οξυμένα προβλήματα του σχολείου, διεκδικούσαν υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές για τα εργαστήρια , δημιουργία τμήματος ένταξης για συμμαθητές τους με μαθησιακές δυσκολίες.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να τρομοκρατήσει μαθητές που αγωνίστηκαν για το αυτονόητο τους δικαίωμα στην μόρφωση. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση δείχνει ότι στόχος της συγκυβέρνησης, του κράτους και της ΕΕ είναι να καταστέλλεται όποιος σηκώνει κεφάλι ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, των αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν το λαό και τη νεολαία της χώρας μας. Συνδέεται με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα πλαίσια του 4ου μνημονίου και βάζει πρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Αν νομίζουν ότι με αυτά τα μέτρα ο λαός θα κάθεται παθητικά να δέχεται τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική τους είναι γελασμένοι. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι όσα μέτρα καταστολής και να πάρουν, δεν τρομοκρατείται.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία οι μαθητές του 1ουΓυμνασίου Ρεθύμνου που καταδικάστηκαν.

Απαιτούμε την κατάργηση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που ποινικοποίουν τους αγώνες των μαθητών.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter