Ρέθυμνο: Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στον Άη Γιώργη – Τεράστιες καταστροφές

Ρέθυμνο: Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στον Άη Γιώργη – Τεράστιες καταστροφές

Μπορεί το πρωί του Σαββάτου να είχε φανεί ότι οι πυρκαγιές στον νότο του του Δήμου Αγίου Βασιλείου ήταν σε ύφεση, ωστόσο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι καταγράφεται μεγάλη αναζωπύρωση, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης.

Όπως είπε ο ίδιος η φωτιά αναζωπυρώθηκε κοντά στο χωριό Αη Γιώργης, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους. Αυτή την ώρα οι άνεμοι έχουν πάλι ενισχυθεί με μεγάλες ριπές, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο.

Στην περιοχή της Ορνέ επιχειρούν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, ενώ στο Ροδάκινο δρουν 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες.

Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 4 εναέρια μέσα, ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Εφιαλτική νύχτα

“Η νύχτα ήταν εφιαλτική” δήλωσε νωρίτερα η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, η οποία τόνισε πως δόθηκε μάχη για να μην θρηνήσουμε θύματα στα χωριά από την Ορνέ έως τις Μέλαμπες και τα Σακτούρια, όπου οι φλόγες απείλησαν σπίτια και ανθρώπους.

Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Τατάρακη, από την μεγάλη πυρκαγιά δεν κάηκαν κατοικίες, ωστόσο κάηκαν υπόστεγα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε όλο το μέτωπο της φωτιάς, ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες, κοπάδια και μελίσσια, σύμφωνα με έναν πρώτο πρόχειρο απολογισμό.

Την ίδια ώρα τα χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό ενώ γενικότερα οι υποδομές έχουν δεχθεί δεινό πλήγμα από την πύρινη κόλαση.

Ήδη πάντως γίνεται λόγος για εμπρησμό. Η σχεδόν ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών στην Ορνέ και στο Ροδάκινο δεν εκλαμβάνεται ως τυχαίο γεγονός. Οι κάτοικοι, δυστυχώς, έζησαν για ακόμα μια φορά ένα τραγικό εφιάλτη καθώς η πολύπαθη περιοχή έχει πληγεί κατ’ επανάληψη από πυρκαγιές και έχουν δει πολλές φορές να γίνονται στάχτες οι περιουσίες τους και να απειλείται η ζωή τους.

Πηγή cretapost.gr , neakriti.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter