Reuters: «Κατ’αρχήν συμφωνία» Ελλάδας και δανειστών

Reuters: «Κατ’αρχήν συμφωνία» Ελλάδας και δανειστών

Σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά τεχνικά σημεία της β΄ αξιολόγησης φέρεται να καταλήγουν Ελλάδα και δανειστές, όπως επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters. «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή», σχολίασε κυβερνητική πηγή.

Ανώνυμες πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά τόσο την αγορά εργασίας, όσο και το συνταξιοδοτικό.

Όσον αφορά το ζήτημα των ενεργειακών, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την πώληση κεντρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, με το «πωλητήριο» να αφορά το 40% των εργοστασίων λιγνίτη.

H κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει επίσης, την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 1% του ΑΕΠ.

Στο «μέτωπο» των εργασιακών, η Ελλάδα «κέρδισε» τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, το 2018.

Η νομοθέτηση των παραπάνω μέτρων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μόλις «σφραγιστεί» η συμφωνία, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί η οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων έως τις 7 Απριλίου, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την «τεχνική συμφωνία».

Κυβερνητική πηγή: Ουδέν σχόλιον

Κυβερνητική πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters σημειώνοντας: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Κομισιόν

Το δημοσίευμα του Reuters δεν επιβεβαίωνε ούτε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πάντως πως η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει πως χωρίς συνολική συμφωνία δεν νομοθετεί μέτρα

Έμμεση απάντηση σε όσους βρίσκονται πίσω από το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής, οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο, το Βερολίνο δεν εξετάζει «πάγωμα» των ελληνικών επιτοκίων στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Περισσότερα εδώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter