Reuters: «Μεσολάβηση» της Κίνας στη Ρωσία για «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία, θέλει η ΕΕ

Reuters: «Μεσολάβηση» της Κίνας στη Ρωσία για «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία, θέλει η ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ζητήσει από την Κίνα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να επηρεάσει τη Μόσχα ώστε να οδηγηθεί σε μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του που είδε το Reuters στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μισέλ αναμένεται να ζητήσει «μια δίκαιη ειρήνη που σέβεται τον Χάρτη του ΟΗΕ και τις βασικές αρχές του – την εδαφική ακεραιότητα ενός κυρίαρχου έθνους».

Η ομιλία, όπως αναφέρει το Reuters, προβλέπει ότι ο Μισέλ θα στραφεί απευθείας στην κινεζική αντιπροσωπεία για να πει: «Ως υπεύθυνα κράτη, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πείσουμε τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο που πλήττει τόσους πολλούς».

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Χαν Ζενγκ, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται να παραστεί στη συνεδρίαση του 15μελούς συμβουλίου για την Κίνα, δήλωσαν διπλωμάτες. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου αναμένεται να παραστεί και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Κίνα απείχε από τις ψηφοφορίες της 193-μελούς Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαίτησε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τις μάχες. Η αποχή της Κίνας από τις ψηφοφορίες φάνηκε να αντανακλά την προσπάθεια να παραμείνει σε μια διπλωματική γκρίζα ζώνη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Πεκίνο έχει πει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά – προσπαθώντας να διασκεδάσει τη δυσφορία της Ρωσίας για το ΝΑΤΟ – πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter