Reuters: Συμφωνία του Ιράν να πουλήσει πυραύλους και drones στη Ρωσία

Reuters: Συμφωνία του Ιράν να πουλήσει πυραύλους και drones στη Ρωσία

Το Ιράν έχει υποσχεθεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από ακόμη περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες.

Πρόκειται για κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις, σημειώνει το Reuters.

Μια συμφωνία έγινε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Μόχμπερ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση των όπλων .

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα τους τύπους πυραύλων Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος ενημερώθηκε για το ταξίδι.

Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου των Zolfaghar.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τη χρήση τους.

«Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία», είπε. «Όλες οι περαιτέρω ερωτήσεις πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας». Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η εμφάνιση ιρανικών πυραύλων εκτός από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο της Μόσχας στον πόλεμο με την Ουκρανία εκτιμάται πως θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων δυτικών δυνάμεων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επίτευξης μιας νέας συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter