Reuters: Τι συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής – Τα 4 κλειδιά της συμφωνίας

Reuters: Τι συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής – Τα 4 κλειδιά της συμφωνίας

Έπειτα από πέντε ημέρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, το συνολικό ύψος του ταμείου παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια για επιχορηγήσεις αντί των αρχικών 500 και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Δεκτή η συμβιβαστική πρόταση Μισέλ – Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Λίγη ώρα μετά τη συμφωνία, το Reuters δημοσίευσε ένα επεξηγηματικό άρθρο για το τελικό κείμενο που συνυπέγραψαν οι ηγέτες το οποίο εστιάζει στο τί ακριβώς συμφώνησαν. 

Σύμφωνα με το Reuters τα 4 «κλειδιά»της συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Το κλειδί για τη συμφωνία είναι ένα νέο στοιχείο στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ: ​​η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί μαζικά στην αγορά και στη συνέχεια θα χορηγήσει μεγάλο μέρος των μετρητών, αντί να τα δανείσει, σε χώρες που χρειάζονται περισσότερο οικονομικό κίνητρο.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα δανείστηκε φτηνά 750 δισεκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία τριπλής Α. Από αυτό, θα εκταμιεύσει 390 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια σε φτηνά δάνεια.

2. Οι επιχορηγήσεις αναγκάζουν το μπλοκ να δημιουργήσει μετρητά για την αποπληρωμή του δανεισμού έως το 2058. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι:

– Η Γερμανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες θα χάσουν την τρέχουσα έκπτωση για το ποσό του ΦΠΑ που μεταβιβάζουν στην ΕΕ.

– Οι χώρες της ΕΕ θα επιβάλουν φόρο σε μη ανακυκλωμένο πλαστικό και θα μεταβιβάσουν τα έσοδα σε ταμεία της ΕΕ.

– Από το 2023 θα υπάρξει φόρος επί των εμπορευμάτων που εισάγονται στην ΕΕ από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπών άνθρακα από το μπλοκ.

– Ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι μια άλλη επιλογή, όπως είναι η απόκτηση χρημάτων από την επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών στους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας.

Τέτοιοι νέοι φόροι θα διατεθούν ρητά στην αποπληρωμή των 750 δισεκατομμυρίων δανείων, αλλά θα γίνουν μέρος της πραγματικότητας της ΕΕ για τα επόμενα 38 χρόνια.

3. Οι επιχορηγήσεις θα καταβληθούν σε χώρες που παρουσιάζουν σχέδια που ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα των οικονομιών τους. Τα σχέδια πρέπει επίσης να κάνουν τις οικονομίες πιο πράσινες και πιο ψηφιακές και να είναι σύμφωνες με τις ετήσιες συστάσεις της Επιτροπής.

Η εκταμίευση θα απαιτήσει την έγκριση της ειδικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ και θα συνδεθεί με την επίτευξη ορόσημων και στόχων. Εάν κάποια κυβέρνηση της ΕΕ πιστεύει ότι δεν είχαν επιτευχθεί τέτοιοι στόχοι, μπορεί να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να το συζητήσουν εντός τριών μηνών.

Τα χρήματα θα συνδεθούν επίσης με την τήρηση του κράτους δικαίου – ένα ζήτημα για την Πολωνία και την Ουγγαρία που υπόκεινται σε έρευνες της ΕΕ για την πρακτική του κράτους δικαίου. Ωστόσο, θα υπάρξει πολλή πολιτική επιβράδυνση: εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι υπάρχουν «εμφανείς γενικευμένες ελλείψεις στη χρηστή διακυβέρνηση των αρχών των κρατών μελών όσον αφορά τον σεβασμό του κράτους δικαίου», μπορεί να προτείνει μέτρα που θα έπρεπε να λάβουν την υποστήριξη ειδική πλειοψηφία των κυβερνήσεων.

4. Για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους για το σχέδιο ανάκαμψης, οι καθαροί συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία και η Γερμανία, θα λάβουν πολύ βαθύτερες εκπτώσεις από ό, τι στο παρελθόν σε ό, τι πρέπει να συνεισφέρουν κάθε χρόνο στα ταμεία της ΕΕ βάσει του μέγεθος των οικονομιών τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter