Reuters: Χάκερς τουρκικών συμφερόντων πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Reuters: Χάκερς τουρκικών συμφερόντων πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Οι διαδικτυακές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί με στόχους κυβερνητικές ιστοσελίδες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ίσως αποτελούν έργο χάκερς οι οποίοι δρουν για τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

«Οι χάκερς έχουν επιτεθεί σε πάνω από 30 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σελίδων από υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας. Οι υπηρεσίες e-mail της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνηση, όπως και ο σύμβουλος ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης έχουν βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο των χάκερς», όπως αναφέρουν στο Reuters τρεις αξιωματούχοι από τη Δύση, αρμόδιοι για θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται και ο τρόπος με τον οποίον λαμβάνουν χώρα οι επιθέσεις. «Περιλαμβάνουν την παρέμβαση στο διαδικτυακό traffic των ιστοσελίδων που διαχειρίζονται τα ”θύματά τους”, επιτρέποντας έτσι στους χάκερς να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα κυβερνητικών και άλλων οργανισμών».

Σύμφωνα με δύο Βρετανούς και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, οι εν λόγω επιθέσεις φέρουν χαρακτηριστικά μίας καλά δομημένης κατασκοπίας υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Οι αξιωματούχοι στηρίζουν την υπόθεσή τους σε τρεις άξονες: α) τις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των ”θυμάτων”, που περιλαμβάνουν κυβερνήσεις χωρών που έχουν σημασία για τους Τούρκους, β) ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις, στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν διαδικτυακές υποδομές από την Τουρκία και γ) στις πληροφορίες εντός εμπιστευτικών αρχείων, τα οποία οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αναφέρουν αναλυτικά.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν έχει καταστεί ξεκάθαρο το ποια άτομα ή οργανισμοί ευθύνονται, αλλά θεωρούν ότι τα κύματα των επιθέσεων είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, διότι χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι servers ή οι ίδιες υποδομές.

Οι αντιδράσεις από Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ Τούρκος αξιωματούχος δεν έδωσε ευθέως απαντήσεις για το θέμα, τονίζοντας όμως ότι και η Τουρκία έχει βρεθεί πολλές φορές ως θύμα ενώπιον κυβερνοεπιθέσεων.

Η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει γνώση για τις επιθέσεις, δίχως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες «για λόγους εθνικής ασφάλειας», όπως σημειώνεται.

Στην Αθήνα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι «Δεν υπήρξε καμία ένδειξη για παραβίαση των συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter