Ρήγμα εντός των τεσσάρων στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γιάννη Στουρνάρα

Ρήγμα εντός των τεσσάρων στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γιάννη Στουρνάρα

Ρήγμα και εντός της άτυπης ομάδας των τεσσάρων στον ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Βούτσης, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος) παρουσιάστηκε προ ημερών σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr.

Για την ακρίβεια σε σύσκεψη χθες Δευτέρα όπου συζητήθηκε το θέμα της ανανέωσης της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη διοίκηση της ΤτΕ ο Νίκος Φίλης διαφώνησε με τη άτυπη στήριξή του όπως αυτή εκφράστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας όπου τα στελέχη τα οποία διορίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν εξέφρασαν καμία αντίρρηση στην ανανέωση της θητείας του.

Η λογική των στελεχών αυτών ήταν ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Διοικητής της ΤτΕ πρέπει να είναι επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης όπως έπρεπε να είναι και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το οποίο φυσικά και δεν έγινε.

Ωστόσο ο Ν. Φίλης εξέφρασε διαφορετική άποψη την οποία και φρόντισε να κάνει γνωστή με ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε αυτήν ο πρώην υπουργός Παιδείας σημειώνει επί λέξει ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή καταψηφίζει τον κ. Στουρνάρα γιατί:

• Αν και θεσμικός ο ρόλος του, αν και μηδέποτε εκλεγμένος από το λαό, ασκούσε σταθερά αντιπολίτευση στην κυβ. ΣΥΡΙΖΑ

• Όχι στις «περιστρεφόμενες πόρτες»

• Το πείραμα της διοίκησης από τραπεζίτες και τεχνοκράτες απέτυχε παντού στην Ευρώπη

• Αυτή είναι η στιγμή να αλλάξουν πρόσωπα και συσχετισμοί στην ΕΕ

Μάλιστα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συνεδρίασε για την ανανέωση της θητείας Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ ο Νίκος Φίλης τοποθετήθηκε σχετικώς λέγοντας ότι ο κ. Σουρνάρας μπορεί να έχει «βαρύ βιογραφικό» από άποψη σπουδών αλλά λίγο πριν γίνει γίνει διοικητής, ήταν υπουργός Οικονομικών και αυτό στην πολιτική λέγεται «περιστρεφόμενες πόρτες».

Επίσης είπε ότι ο κ. Στουρνάρας «ουδέποτε τέθηκε στην κρίση του λαού και ουδέποτε εξελέγη οπουδήποτε» και την ευθύνη για τη διακυβέρνηση την έχει η εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση τα κόμματα που έχουν ταχθεί από το λαό να την ασκούν και όχι οι θεσμικοί παράγοντες, που απολαμβάνουν μάλιστα στήριξη από το εξωτερικό.

Μάλιστα ο κ. Φίλης συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που δεν θα λύσουν τραπεζίτες, αν αφεθούν να διακυβερνήσουν μόνοι τους, χωρίς πολιτικό έλεγχο. Υπάρχουν ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά τα Κέντρα που τις ελέγχουν δεν είναι εκείνα που τις χρηματοδότησαν. Είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο; Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ότι τα κράτη υποχρεώνονται να πάνε σε κρατικοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων, τις αιμοδοτούν με χρήματα των φορολογούμενων… Το ζητούμενο όμως είναι ποιος θα τις ελέγχει μετά. Όχι ο χρηματοδότης; Όχι ο λαός;».

Για να καταλήξει με νόημα ότι «Δυστυχώς σε αυτά τα μείζονα δεν ακούω νέες ιδέες, αλλά παρενθέσεις και τάσεις επιστροφής στη χρεοκοπία του παρελθόντος. Έχουν βογκήξει οι ελληνικές οικογένειες για τα δάνεια που δεν μπορούν να ξοφλήσουν, χωρίς να έχουν ευθύνη. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες εξακολουθούν να πλουτίζουν με τις προμήθειες. Έκανε εκείνη την επικοινωνιακή φιέστα ο κ. Μητσοτάκης όπου συνάντησε τους τραπεζίτες και τους ζήτησε, υποτίθεται, να μειώσουν τις προμήθειες. Τίποτα δεν έγινε και την περίοδο της πανδημίας οι τράπεζες έβγαλαν περισσότερα χρήματα από προμήθειες από ό,τι πριν. Το ξέχασαν και τα φιλικά στη ΝΔ ΜΜΕ, τίποτα δεν αναφέρουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter