Ρήξη με την περιχαράκωση

Ρήξη με την περιχαράκωση

Το εκλογικό αποτέλεσμα εξ αντικειμένου προσανατολίζει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ώστε να μετεξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.

Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ένα μοντέλο πολιτικού φορέα που δεν θα λειτουργεί με λογική ανάθεσης στις δομές του αλλά με σταθερή σχέση με την κοινωνική πλειοψηφία. Υπάρχει η βάση για εμβάθυνση της πολιτικής ενότητας στη διακήρυξη που εισηγήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως αυτό πρέπει να γίνει αιτία ρήξης με τις κοινωνικά αδιάφορες επιλογές «περιχαράκωσης κεκτημένων» στο εσωτερικό του και αφετηρία συμβολής όλων των ιστορικών ρευμάτων της πληθυντικής Αριστεράς, ώστε μέσα από τον ανταγωνισμό των ιδεών και των προτάσεων για το αύριο να διαμορφώνεται αξιόπιστα ο δρόμος που θα κρατήσει όρθιες την κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Συνέδριο λοιπόν κοινωνικά ενδιαφέρον με ενεργή συμβολή στον διάλογο για την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου κοινωνικού και παραγωγικού συμβολαίου. Με προγραμματικές συγκλίσεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα είναι σε ρήξη με τις βολικές για τον νεοφιλελευθερισμό διαχειριστικές συνεργασίες κορυφής.

Η διαχείριση της δεύτερης φάσης της κρίσης από τη ΝΔ πολλαπλασιάζει την ανασφάλεια μεγάλου μέρους των κοινωνικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που αναζητούν προγραμματική διέξοδο για το αύριο.

Και αυτό γίνεται ουσιαστικός λόγος προκειμένου οι εναλλακτικές προτάσεις να μην εξαντλούνται στην κυβερνητική μας εμπειρία –που έχει κριθεί– αλλά να συμπεριλαμβάνουν απαντήσεις σε σύγχρονες θεματικές που απασχολούν ιδιαίτερα τις νέες γενιές. Στη νέα περίοδο, που χαρακτηρίζεται τόσο από τη μετάβαση από την ένταση εργασίας στην ένταση γνώσης και κεφαλαίου όσο και από τις αντιθέσεις μεταξύ του χρηματοπιστωτικού και παραγωγικού κεφαλαίου και τον ρόλο των συντελεστών παραγωγής, η προοδευτική πρόταση της κυβερνώσας Αριστεράς δεν μπορεί ούτε πρέπει να περιορίζεται στη διαμαρτυρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει σήμερα και το ευρωπαϊκό status αποδοχής απ’ όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου για να συμβάλει σε πρωτοβουλίες πολιτικής ενοποίησης (alternative).

Μετά την κατάρρευση της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας επιβεβαιώνεται η διαχρονικά διατυπωμένη θέση μας πως από καμία πλευρά δεν εγείρεται αίτημα μετάλλαξης του πολιτικού φορέα, αλλά μετεξέλιξής του σ’ ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ευθύνη και κοινωνική υποχρέωση να καταστήσει σαφές ποιες δυνάμεις έχουν λόγους να συμβάλουν στη διαμόρφωση της μετεξέλιξης του πολιτικού φορέα.

Επειδή σχετικά με τα μεσαία στρώματα υπάρχει μια σκόπιμη παρανόηση που καταλήγει σε περιχαρακώσεις, πρέπει να καταστεί σαφές ότι: Αλλο τα μεσαία στρώματα που προσδιορίζονται από την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία και έχουν λόγους να διεκδικήσουν και να στηρίξουν ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και άλλο ο μεσαίος χώρος που αναφέρεται στο εποικοδόμημα.

Τα προηγούμενα καθιστούν διακριτό πως δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία με προοδευτικό προσανατολισμό χωρίς τη συμμετοχή και των μεσαίων στρωμάτων και των δυνάμεων της επισφαλούς εργασίας (precariato).

Οδηγούμαστε σ’ ένα συνέδριο για το οποίο το μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων έχει μεγάλες προσδοκίες. Ελπίζω το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού να έχει επίγνωση της κρισιμότητας και των αναγκών…

Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter